Nieuws

Datum: woensdag 21 mei 2014

Pensioenopbouw volgend jaar definitief omlaag

De jaarlijkse pensioenopbouw gaat volgend jaar definitief omlaag. De Eerste Kamer zal in meerderheid instemmen met het wetsontwerp daartoe, blijkt dinsdag.

Steun

Naast de regeringsfracties VVD en PvdA steunen ook de 'bevriende' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP het voorstel. Het kabinet sloot eind vorig jaar een akkoord met deze partijen in de Tweede Kamer. Het verzekerde zich daarmee ook van steun in de Senaat, waar het geen meerderheid heeft.

Verlagen

Aanvankelijk wilde het kabinet de pensioenopbouw verlagen van 2,25 naar 1,75 procent van het inkomen. Dit plan sneuvelde echter in de Eerste Kamer. De bevriende oppositiefracties wisten vervolgens een wat hogere pensioenopbouw te bedingen: 1,875 procent van het inkomen. Ook komt er op hun aandringen een apart pensioenfonds voor zzp'ers.

Belastingvrij

Volgens het kabinet kan het bedrag dat jaarlijks belastingvrij voor de oude dag gespaard kan worden omlaag omdat iedereen voortaan later met pensioen gaat en dus langer kan doorsparen. Het kabinet gaat ervan uit dat het lagere opbouwpercentage ertoe leidt dat de pensioenfondsen hun premies verlagen. Dat is goed voor de koopkracht en de economie.

Besparing

Het wetsvoorstel, waarover de Eerste Kamer volgende week stemt, betekent een besparing van bijna 3 miljard euro. Dat is de grootste bezuinigingspost uit het regeerakkoord.

Bron: nu.nl

Naar overzicht

Meer weten?

Ron Mulder

0548-537470
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Pensioenopbouw volgend jaar definitief omlaag

(1244x gelezen) | pensioen,pensioenstelsel,pensioenopbouw