Nieuws

Datum: maandag 5 mei 2014

Aangekondigde controles door Inspectie SZW

De Inspectie SZW is in april gestart met gerichte inspecties in de detailhandel, horeca en land- en tuinbouw. Vooral bedrijven die al eerder in de fout zijn gegaan kunnen een bezoek verwachten.

Reden inspecties

In de detailhandel, horeca en land- en tuinbouw is nog vaak sprake van onderbetaling, illegale tewerkstelling, te lange werktijden en het werken onder slechte arbeidsomstandigheden. Deze misstanden leiden tot onnodige risico's voor werknemers en oneerlijke concurrentie tussen bedrijven. De Inspectie SZW vindt het belangrijk dat er eerlijk, gezond en veilig wordt gewerkt. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever en werknemer om wet- en regelgeving na te leven. Bedrijven die de wet- en regelgeving niet naleven kunnen hoge boetes en sancties krijgen. De inspecties duren nog het hele jaar.

Intensieve controle

De Inspectie SZW gaat in de maand mei intensief controleren of ladders, trappen en rolsteigers op kleinere bouwlocaties veilig en goed worden gebruikt. Jaarlijks gebeuren er met deze alledaagse arbeidsmiddelen op bouwterreinen nog steeds veel ongevallen. Gemiddeld komen daarbij vijf mensen om het leven en houden tientallen bouwvakkers blijvend letsel over door een val van een ladder of steiger.

Inspecties 2013

Het is niet de eerste keer dat de Inspectie zo'n gerichte controle uitvoert. Bij een gelijksoortige actie vorig jaar bezocht de Inspectie 487 bouwlocaties in diverse binnensteden. Op 77 procent van deze kleine bouwlocaties werd toen onveilig gewerkt met steigers, ladders en trappen. Onvoldoende veiligheidsbesef en te weinig kennis van een goede opbouw en gebruik van deze arbeidsmiddelen is volgens de Inspectie een belangrijke oorzaak van het grote aantal overtredingen.

Inspecties 2014

De komende inspectieronde vindt plaats in het hele land. Vooral kleine(re) bouwlocaties in de binnensteden worden bezocht. Het gaat dan om nieuwbouw, verbouw, onderhoud en reparatie door bouw- en aannemingsbedrijven, schilders en installateurs. Dit jaar wordt ook extra gekeken naar het aanbrengen en onderhouden van zonnepanelen op daken. Daarbij waren in 2013 vier doden te betreuren.

Bron: caonet.nl

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Aangekondigde controles door Inspectie SZW

(1540x gelezen) | inspectie,arbeidsovereenkomst