Nieuws

Datum: donderdag 24 april 2014

Wetsvoorstel Werk en Zekerheid versobert WGA-uitkering, kostenvoordeel werkgever?

De duur van de WGA-loongerelateerde uitkering is gelijk aan die van de WW. Ook in het wetsvoorstel Werk en Zekerheid is beschreven dat de WGA de nieuwe WW-duur volgt.

Gevolgen

Dat betekent dat de maximale duur van een loongerelateerde WGA-uitkering wordt verkort van 38 tot 24 maanden. De door het UWV betaalde uitkeringen worden via een gedifferentieerde premie op de werkgever verhaald. Door de verkorting van de loongerelateerde uitkering zal er ook korter een verhaal van die hogere uitkering op de werkgever plaatsvinden.

Uitkering werknemers

Werknemers, die recht krijgen op een WGA-uitkering maken eerst aanspraak op de loongerelateerde uitkering. De duur daarvan hangt af van zijn arbeidsverleden. Nu is de maximale duur gelijk aan die van de WW: 38 maanden. Aansluitend kan de werknemer aanspraak maken op een looonaanvullingsuitkering of een vervolguitkering.

Wijzigingen per 1 januari 2016

  • Uit het wetsvoorstel Werk en Zekerheid blijkt dat onder meer het recht op een WW-uitkering wordt verkort tot 24 maanden. Wel biedt de wet aan de sociale partners op brancheniveau de mogelijkheid de uitkering te verlengen tot het oude maximum van 38 maanden. Werkgever en werknemers moeten de afspraken hierover uiteraard wel zelf financieren.
  • Ook bouwen werknemers door de wetswijziging langzamer WW-rechten op. De regels voor de duur en opbouw van de loongerelateerde uitkering WGA worden hiermee gelijkgetrokken.
  • Vanaf 1 januari 2016 wordt de maximale duur van de WW-uitkering met een maand per kwartaal afgebouwd tot 24 maanden in het tweede kwartaal van 2019. Parallel hieraan vindt eveneens de aanpassing van de duur van een loongerelateerde WGA-uitkering plaats.

Het gevolg hiervan is dat een werknemer eerder doorstroomt naar een loonaanvullings- of vervolguitkering. Dat is voor werkgevers voordelig, want een lagere uitkering vermindert de premiekosten die aan UWV of een verzekeraar moeten worden betaald. Tenminste, dat moet wel het uitgangspunt zijn.

Bron: hrpraktijk.nl

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Wetsvoorstel Werk en Zekerheid versobert WGA-uitkering, kostenvoordeel werkgever

(1263x gelezen) | WW-uitkering,WGA-uitkering,loongerelateerde uitkering