Nieuws

Datum: maandag 24 maart 2014

Eigenrisicodragerschap ZW bespaart bedrijven jaarlijks 392 miljoen euro

Een goede afweging tussen een publieke uitvoering voor de Ziektewet of het eigenrisicodragerschap kan de BV Nederland 392 miljoen euro per jaar opleveren.

Kostenbesparing

Grote werkgevers kunnen gemiddeld 70% besparen op de kosten voor de Ziektewet als zij deze niet onderbrengen bij UWV, maar bij een private partij. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeringsmakelaar en risicoadviseur Aon.

Overstap

Bedrijven die per 1 juli 2014 willen overstappen van UWV naar het eigenrisicodragerschap, hebben tot 1 april om hun keuze kenbaar te maken bij de Belastingdienst. Aon onderzocht de kosten van ruim vijftig grote werkgevers die per 1 januari 2014 voor de Ziektewet zijn overgestapt van het UWV naar het eigenrisicodragerschap. Gemiddeld levert deze overstap een besparing op van 70%.

Modernisering Ziektewet

Met de komst van de Modernisering Ziektewet kunnen de premies die werkgevers betalen voor de uitkering van zieke (ex-)werknemers flink toenemen. Eén werknemer die ziek uit dienst gaat, kan werkgevers in het uiterste geval in het publieke bestel meer dan 500.000 euro kosten.

Meer mogelijkheden

Werkgevers die eigenrisicodrager worden voor de Ziektewet zijn vaak goedkoper uit. Zij betalen geen premie meer aan UWV, maar dragen zelf het risico voor de Ziektewet. Daarbij hebben zij meer mogelijkheden zelf de regie te pakken bij re-integratie van zieke (ex-)werknemers. In veel gevallen kunnen zij daarmee de uitkeringslasten omlaag brengen.

Baat bij goede afweging

'Met de invoering van de Modernisering Ziektewet zijn de verschillen in kosten tussen publiek verzekeren via het UWV of het eigenrisicodragerschap enorm toegenomen,' zegt Daniël Rijnbeek, Managing Consultant bij Aon's afdeling Corporate Wellness. 'Veel werkgevers beseffen nog niet dat dit verschil in de tonnen kan lopen. Ons onderzoek toont aan dat met name grote werkgevers baat hebben bij een goede afweging tussen publiek en privaat verzekeren voor de Ziektewet. Private partijen realiseren gemiddeld een besparing van 70%.'

Bron: accountancynieuws.nl

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Aon eigenrisicodragerschap ZW bespaart bedrijven jaarlijks 392 miljoen euro

(1410x gelezen) | Ziektewet,Eigenrisicodrager,kostenbesparing