Nieuws

Datum: vrijdag 14 februari 2014

Nederlandse economie groeit met 0,7 procent

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van 2013 met 0,7 procent gegroeid ten opzichte van het derde kwartaal.

CBS

Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend. "Na een bescheiden groei in de voorafgaande kwartalen zet het herstel van de Nederlandse economie daarmee versneld door", aldus het statistiekbureau.Ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder bedroeg de groei eveneens 0,7 procent. Over heel 2013 kromp de economie nog met 0,8 procent ten opzichte van 2012.

Banen

Het aantal banen voor werknemers daalde wel in het vierde kwartaal, met achtduizend ten opzichte van een kwartaal eerder. Die afname bedroeg in het derde kwartaal nog 41.000. In totaal waren er 134.000 werknemersbanen minder dan in het vierde kwartaal van 2012, een afname van 1,7 procent. De daling was absoluut gezien het grootst in de zorg, terwijl in de bouw procentueel de meeste banen verloren gingen.

Export

In het vierde kwartaal werd 0,4 procent meer uitgevoerd dan een jaar eerder. De invoer kwam 0,9 procent lager uit dan een jaar eerder. Het Nederlandse exportvolume is in december met 0,1 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee nam de groei van het volume van de uitvoer van goederen flink af in vergelijking met november, toen de export nog met 1,1 procent steeg. De import nam in december met 0,8 procent toe, na een lichte krimp een maand eerder. De waarde van de export ging met 1,9 procent omhoog naar 34,5 miljard euro en die van de invoer klom met 1,7 procent tot 31,2 miljard euro. Het handelsoverschot ging met 100 miljoen euro omhoog tot 3,2 miljard euro in vergelijking met een jaar eerder.

Voorhoede

Opvallend is dat Nederland het in het vierde kwartaal beter heeft gedaan dan Duitsland en Frankrijk. ''Eindelijk zitten we weer eens in de voorhoede'', zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen in een toelichting op de cijfers. De verklaring ligt volgens hem bij de investeringen van bedrijven in hun wagenpark. Ook het zachte weer speelde een rol, wat de productie van de bouw en landbouw gunstig beïnvloedde. Maar volgens Van Mulligen zijn deze incidentele effecten niet doorslaggevend voor het herstel dat de Nederlandse economie laat zien. ''Dat wil er bij mij niet in'', aldus de econoom.

Arbeidsmarkt

Het economische herstel gaat aan de arbeidsmarkt volledig voorbij. 2013 was ''een dramatisch jaar'' voor de werkgelegenheid. Maar hoopgevend voor de komende periode is volgens de econoom dat uitzendbureaus beter zijn gaan draaien. Die sector loopt veelal vooruit op het herstel van de arbeidsmarkt.

Voor het volledige bericht, zie: nu.nl

Naar overzicht

Meer weten?

Johan Evers

0546-660760
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Nederlandse economie groeit met 0,7 procent

(1170x gelezen) | economische groei,kwartaalbericht