Nieuws

Datum: maandag 10 februari 2014

NBA, NOAB en SRA: 'Stop systeem één bankrekeningnummer'

NBA, NOAD en SRA willen dat staatssecreatis van Financiën Eric Wiebes het proces rond één bankrekeningnummer en de toeslagen voorlopig stop zet.

Nijpend probleem

De drie organisaties, die zijn vertegenwoordigd in het zogenoemde Becon-overleg (overleg Belastingdienst en financiële dienstverleners) wijzen in een brief aan de staatsecretaris en de Belastingdienst op het "nijpende probleem" van het in de praktijk niet-functionerende van dit systeem.

Fraudebestrijding

Met het oog op fraudebestrijding accepteert de Belastingdienst per 1 december 2013 alleen nog maar bankrekeningnummers die op naam staan van degenen die recht hebben op uitbetaling van toeslagen en belastingteruggaven.

Niet-functionerend systeem

Dit systeem van één bankrekeningnummer werkt niet, laat de praktijk van alledag zien, aldus NBA, NOAB en SRA. Door de ontkoppeling van sofinummer en bankrekeningnummer lopen onder meer scheidende echtparen toeslagen mis en ontvangen ouders die de ziektekostenverzekering van hun studerend kind betalen geen zorgtoeslag meer.

Problematiek

"Kinderopvanginstellingen zijn alleen met een accountantsverklaring in staat om de kinderopvangtoeslag rechtstreeks te kunnen ontvangen, zodat zij daarvoor niet aansprakelijk kunnen worden gesteld. En dan hebben we de problematiek rond de toeslagen uit het laatste debat in de Tweede Kamer nog niet benoemd."

Beroep

De drie Becon-organisaties doen daarom een beroep op de staatssecretaris om het huidige proces rond één bankrekeningnummer en de toeslagen voorlopig stop te zetten. "Deze op zich goed bedoelde maatregel belast naast de uitvoeringsorganisatie van de Belastingdienst de hele keten, en kent te veel ongewenste neveneffecten. Het primaire proces bij de Belastingdienst kent al genoeg uitdagingen en behoeft meer focus. Ook de druk bij de BelTel zal daarmee worden weggenomen."

Bron: accountant.nl

Naar overzicht

Anderen bekeken

Meer weten?

Johan Evers

0546-660760
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - NBA, NOAB en SRA: 'Stop systeem één bankrekeningnummer'

(2495x gelezen) | NBA,NOAB,SRA