Nieuws

Datum: dinsdag 28 januari 2014

MKB wil af van avond- en weekendtoeslagen

De extra compensatie die werknemers in sommige sectoren krijgen voor werk in de avonduren en in het weekend moet weg.

Ouderwets

Dit stelt Michaël van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland, in een interview met het Financieele Dagblad.Volgens Van Straalen is de extra toeslag die werkgevers aan werknemers betalen voor werk buiten kantooruren ouderwets. Hij haalt aan dat de economie flexibel is en niet gebonden is aan kantooruren. 

De kleine winkelier

Van Straalen geeft het voorbeeld van een kleine winkelier die ook op zondagen en avonden moet concurreren met grote ketens. Doordat de ondernemer zijn personeel op die momenten een toeslag moet betalen kan het niet meer uit om open te blijven. De voorman van MKB Nederland roept verder de vakbonden op hier geen conflict van te maken bij de cao-onderhandelingen.

FNV

Volgens Toon Wennekers, bestuurder bij FNV Bondgenoten, zal de concurrentiepositie van het mkb echter niet verbeteren door het afschaffen van de toeslag. ''En werken in het weekend of in de avonduren is nog steeds extra belastend. Daar mag best wel wat tegenover staan. Wat Van Straalen zegt is een grijsgedraaide plaat, maar ik begrijp wel dat een beginnend voorman van MKB-Nederland deze opmerkingen maakt'', aldus Wennekers.

Gezeurd

Ook CNV wil niet meewerken aan de oproep van Van Straalen. "Nu winkels op zondag open zijn, moet er achteraf niet gezeurd worden over de kosten die dat met zich meebrengt. In de mkb-detailhandel zijn de laatste jaren al bijna geen loonsverhogingen geweest", aldus CNV-bestuurder Fedde Monsma.

Een bijzondere beloning

"De zondag is en blijft een bijzondere dag. Daarom mag er een bijzondere beloning tegenover staan als je op die dag werkt", vindt de vakbond met christelijke signatuur. Ook de onregelmatigheidstoeslag staat wat CNV betreft niet ter discussie.

Bron: NUzakelijk

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - MKB wil af van avond- en weekendtoeslagen

(1303x gelezen) | toeslagen,weekend,FNV