Nieuws

Datum: dinsdag 26 november 2013

Nieuw ontslagrecht wordt niet soepeler

Het nieuwe ontslagrecht, dat in juli 2015 moet ingaan, is helemaal niet soepeler dan het huidige ontslagrecht. De positie van de werknemer wordt met de nieuwe wet juist verstevigd.

Veranderingen

Politici van de coalitiepartijen noemen veranderingen in het ontslagrecht, zoals afgesproken in het Sociaal Akkoord, steevast een 'versoepeling'. De plannen moeten een einde maken aan de hoge ontslagbescherming in Nederland in vergelijking met andere Europese landen.

Beroep en cassatie

Maar arbeidsrechtexperts vinden dat het kabinet het niet gemakkelijker maakt om mensen te ontslaan, schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag. Werkgevers moeten hun werknemers nog steeds een verbetertraject aanbieden voordat ze tot ontslag mogen overgaan. Daarnaast kunnen werknemers over anderhalf jaar, als de wetgeving ingaat, in hoger beroep en in cassatie gaan tegen hun ontslag. Dat recht hebben zij nu niet.

Bedenktijd

Tegelijkertijd krijgen werknemers een bedenktijd van twee weken na hun ontslag. Door die twee maatregelen kunnen ze langer dwarsliggen en meer eisen stellen aan hun voormalige baas. Ontslagprocedures kunnen zo jaren gaan duren, terwijl het beëindigen van een arbeidscontract nu bij de kantonrechter in twee maanden is geregeld.

Geen keuze

Een andere beperking is dat werkgevers niet meer mogen kiezen waar ze het ontslag regelen. Bij reorganisaties moeten ze naar het UWV stappen, als iemand niet goed functioneert, moeten ze naar de kantonrechter stappen.

Kleine bedrijven

Via de rechter is ontslag duurder, en vooral voor kleine bedrijven kan het een groot nadeel zijn dat zij alleen op die manier van een slecht presterende werknemer kunnen afkomen.

Gouden handdruk

De maximering van de gouden handdruk, die nog maar 75.000 euro mag zijn, zal volgens de experts weinig verschil maken. De ontslagvergoeding weerhoudt bedrijven er nu ook zelden van om mensen te ontslaan.

Bron: Elsevier

Naar overzicht

Verwante artikelen

Meer weten?

Hendri Meilink

0523-264785
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Nieuw ontslagrecht wordt niet soepeler

(2148x gelezen) | ontslagrecht,werknemer,versoepeling