Nieuws

Datum: maandag 28 oktober 2013

Producentenvertrouwen bereikt hoogste punt in twee jaar

Het producentenvertrouwen is in de maand oktober naar het hoogste punt gestegen sinds oktober 2001. Dat maakt het centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend. De index steeg van min 2,8 in september, naar min 0,5.

Oordeel

De ondernemers werden afgelopen maand veel positiever over de verwachte bedrijvigheid. Verder waren ze minder negatief over hun orderpositie dan in september. Hun oordeel over de voorraden verslechterde wel iets.

Bezetting

In oktober werd 78,4 procent van de productiecapaciteit in de Nederlandse industrie gebruikt. In juli stond de bezettingsgraad nog op 77,4 procent. De bezetting is daarmee voor het tweede kwartaal op rij gestegen.

Duitsland

Het vertrouwen van Duitse ondernemers is in oktober licht gedaald. Dat maakte onderzoeksinstituut Ifo vrijdag bekend. De index die het ondernemersvertrouwen meet, kwam uit op een stand van 107,4, tegen 107,7 een maand eerder. Economen hadden in doorsnee gerekend op een stand van 108. Het is de eerste daling van het Duitse ondernemersvertrouwen in 6 maanden. Het Ifo-onderzoek wordt gehouden onder 7000 ondernemers.

Onzekerheid

Er is enige onzekerheid opgetreden bij Duitse ondernemers over het herstel in de eurozone en de groei van de Duitse economie. Zo zei de Duitse centrale bank dat de groei in het derde kwartaal waarschijnlijk is afgezwakt, na een vooruitgang met 0,7 procent in het tweede kwartaal. Economen rekenen gemiddeld op een groei van de Duitse economie in het derde en het vierde kwartaal met 0,4 procent.

Voorzichtigheid

ING-econoom Carsten Brzeski stelt dat Duitse ondernemers vooral voorzichtiger zijn geworden over het buitenland. Er zijn zorgen over de economische gevolgen van de overheidssluiting in de Verenigde Staten en over de sterke euro. Deze factoren kunnen de Duitse export schaden.

Bron: nuzakelijk

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Producentenvertrouwen bereikt hoogste punt in twee jaar

(1626x gelezen) | ondernemers,Producentenvertrouwen,Positief