Nieuws

Datum: dinsdag 1 oktober 2013

Flex-bv: wel flexibeler, niet eenvoudiger

Het is ruim een jaar geleden dat de spelregels voor de bv ingrijpend werden gewijzigd. Wat is de stand van zaken?

Flex-bv populair onder ondernemers

Doel van de wijziging was het eenvoudiger en flexibeler maken van bv's. Uit onderzoek onder 160 vestigingen van Netwerk Notarissen blijkt dat na 1 jaar de flex-bv in de praktijk de bv wel flexibeler is geworden maar zeker niet eenvoudiger. De flex-bv is populair onder ondernemers. De notarissen zien een toename van tussen de 20 en 30% ten opzichte van het jaar voor 1 oktober 2012.  

Bv oprichten met één cent mogelijk 

Vanaf 1 oktober van vorig jaar is het mogelijk om met slechts één eurocent een bv op te richten. 'Het vervallen van het startkapitaal van 18.000 euro is de belangrijkste aantrekkelijkheid voor ondernemers van de bv', zegt Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen. 'Uit ons onderzoek blijkt dat meer dan 70% van de ondernemers nu voor een startkapitaal van tussen de 1 tot 100 euro kiest.'      

Meer mogelijk voor ondernemers      

Het afgelopen jaar zagen de Netwerk Notarissen vooral 'eenpersoonondernemingen', samenwerkingen en familiebedrijven voor een flex-bv komen. 'We kunnen meer naar de wens van deze ondernemers het juridische jasje van hun bv vormgeven', aldus Van der Geld. 'Notarissen kunnen door de nieuwe wet meer maatwerk bieden voor ondernemers dan voor een jaar geleden. In deze economische uitdagende tijd is het bijvoorbeeld ook heel belangrijk dat je investeerders in een bv kunt laten participeren maar dat de ondernemer zelf de zeggenschap binnen de bv houdt. Dit komt omdat het vanaf 1 oktober van vorig jaar mogelijk is om aandelen te creëren die wel recht geven op winst maar geen recht geven op zeggenschap.'      

Meer mogelijk maar niet eenvoudiger      

Aan de oprichting van een bv zijn de notaris en de ondernemer sinds 1 oktober 2012 meer tijd kwijt. 'Als bijvoorbeeld twee ondernemers via de bv gaan samenwerken, kost de oprichting van een bv de notaris meer tijd omdat door de flexibilisering van het bv-recht er voor de samenwerkende ondernemer zoveel te kiezen valt. Er is dus meer mogelijk maar het is voor de ondernemer zeker niet eenvoudiger geworden.'

Meer weten? Download hier gratis de whitepaper.

Naar overzicht

Anderen bekeken

Meer weten?

Johan Evers

0546-660760
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Flex-bv: wel flexibeler, niet eenvoudiger

(2104x gelezen) | bv,whitepaper,flex-bv,bv-recht,ondernemer