Nieuws

Datum: maandag 28 oktober 2013

Banken verstrekken minder krediet aan bedrijven

Banken krimpen krediet aan bedrijven in. De portefeuille met bedrijfskredieten van Nederlandse banken is vooral in de afgelopen twee maanden fors gekrompen.

Leningen

Per saldo hadden de banken in september 6 miljard euro aan leningen minder uitstaan dan in de maand daarvoor. In augustus krompen de bedrijfskredieten al met 4 miljard euro ten opzichte van juli. Tussen oktober 2012 en september 2013 nam de kredietverlening in totaal eveneens met 4 miljard euro af. In totaal hadden banken eind september nog 345 miljard euro aan leningen aan het bedrijfsleven uitstaan.

Oorzaak afname

Volgens DNB wordt de afname aan de ene kant veroorzaakt door de dalende vraag naar leningen van bedrijven, omdat ze door het ongunstige economische klimaat minder investeren en per saldo meer aflossen dan dat ze nieuwe kredieten afsluiten. Maar banken hebben ook de voorwaarden voor nieuwe leningen opgeschroefd en schatten de risico's hoger in. De afname van de bedrijfskredietverlening concentreert zich met name op leningen met korte looptijden, aldus DNB. 

Bron: Accountancynieuws

Naar overzicht

Meer weten?

Rom Ellenbroek

0541-512485
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Banken verstrekken minder krediet aan bedrijven

(1392x gelezen) | bedrijfskredieten,lening,krediet