Nieuws

Datum: dinsdag 24 september 2013

Gevolgen Prinsjesdag 2013 ondernemers en rechtspersonen

Wat zijn de gevolgen van Prinsjesdag 2013 voor ondernemers en rechtspersonen?

De zelfstandigenaftrek blijft (nog wel) overeind

Voor 2014 blijft de huidige zelfstandigenaftrek voor ondernemers die aan het urencriterium voldoen (minimaal 1225 uur) overeind. Dit in tegenstelling tot eerdere geluiden vanuit de media dat de zelfstandigenaftrek zou worden afgeschaft. Op de langere termijn zet het kabinet echter wel het mes in de fiscale ondernemersfaciliteiten. De bedoeling is dat een meerderheid van de faciliteiten (zoals de zelfstandigen- en startersaftrek en de fiscale oudedagsreserve) in de toekomst opgaat in een 'winstbox'. De verwachting is dat dit in het Belastingplan 2015 voor het eerst zal worden uitgewerkt.

Let op!

Vanaf 2015 wil het kabinet de zelfstandigenaftrek wel beperken. Hoe dit wordt ingevuld, is nu nog niet bekend.

Einde aan fiscaal gunstige regeling gouden handdruk

Vanaf 1 januari 2014 komt er een einde aan de stamrechtvrijstelling voor nieuwe stamrechten. Werknemers die na deze datum een ontslagvergoeding (een vergoeding ter vervanging van gederfd of te derven loon) ontvangen, moeten over de volledige vergoeding meteen belasting betalen. Belastinguitstel door de ontslagvergoeding onder te brengen in een zelf opgerichte stamrecht-bv of bij een bank, beleggingsinstelling of een verzekeraar, is dan niet meer mogelijk.

Geen gevolgen bestaande stamrechten

Voor bestaande stamrechten heeft deze maatregel geen gevolgen. Heeft u in het verleden een ontslagvergoeding ondergebracht in uw bv, dan blijven de oude regels gelden. Wel biedt het kabinet u de mogelijkheid om de stamrechtaanspraak in 2014 in één keer op te nemen tegen een korting van 20%. Dat wil zeggen dat u maar over 80% van de uitkering inkomstenbelasting moet betalen. Bovendien bent u dan geen revisierente verschuldigd.

Tijdelijke 'korting'

Deze tijdelijke 'korting' geldt ook als u de ontslagvergoeding destijds heeft ondergebracht bij een bank, beleggingsinstelling of verzekeraar.

Benieuwd naar de overige gevolgen voor u als ondernemer of rechtspersoon? Download hier gratis de whitepaper.

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Whitepaper Prinsjesdag '13: Ondernemers en rechtspersonen: een mix van goed en kwaad

(1834x gelezen) | ondernemers,Prinsjesdag,whitepaper,zelfstandigenaftrek