Nieuws

Datum: donderdag 8 augustus 2013

Rechter verwerpt achteraf gereconstrueerde kilometeradministratie

Rechtbank Gelderland is het eens met de belastinginspecteur die de achteraf aan de hand van de (zakelijke) agenda van de dga gereconstrueerde kilometeradministratie verwerpt.

Minder dan 500 km privé

Met dat overzicht is niet aangetoond dat de auto voor minder dan 500 kilometer voor privédoeleinden is gebruikt.

Naheffingsaanslag met verzuimboete

Een bv heeft aangifte loonheffingen gedaan over het jaar 2006. Hierbij is geen bijtelling privégebruik aangegeven betreffende de auto die de bv aan haar dga ter beschikking heeft gesteld. Naar aanleiding van een boekenonderzoek krijgt de bv de in geschil zijnde naheffingsaanslag loonheffingen opgelegd met een verzuimboete.

Kilometeradministratie

Pas in de bezwaarfase overlegt de bv een kilometeradministratie waaruit zou blijken dat de dga de auto in het jaar 2006 voor minder dan 500 kilometer voor privédoeleinden heeft gebruikt. De inspecteur accepteert deze kilometeradministratie niet en verklaart het bezwaar ongegrond. De bv gaat in beroep.

Niet overtuigend

De inspecteur vermindert hangende het beroep ambtshalve de cataloguswaarde en daarop gebaseerde naheffingsaanslag, boete en heffingsrente. Rechtbank Gelderland (zaaknummer AWB 12/5969, ECLI:NL:RBGEL:2013:2142) stelt dat de bv niet overtuigend, met de achteraf aan de hand van de (zakelijke) agenda gereconstrueerde kilometeradministratie heeft aangetoond dat de auto voor minder dan 500 kilometer voor privédoeleinden is gebruikt.

Beroep gegrond

Het beroep wordt toch gegrond verklaard. Dit komt uitsluitend voort uit de ambtshalve vermindering en niet uit door de bv in de bezwaar- of beroepsfase naar voren gebrachte zaken.

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Rechter verwerpt achteraf gereconstrueerde kilometeradministratie

(1940x gelezen) | privégebruik auto,kilometerregistratie,kilometeradministratie,auto van de zaak,bijtelling