Nieuws

Datum: vrijdag 23 augustus 2013

Ook motorrijtuigenbelasting en BPM van ingezetenen met auto met buitenlands kenteken

Als het aan Staatssecretaris Weekers van Financiën ligt moeten ingezetenen van Nederland met een auto met een buitenlands kenteken per 1 januari 2014 ook daadwerkelijk motorrijtuigenbelasting (MRB) en belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) gaan betalen.

Geen MRB en PBM

In het Belastingplan 2014 zal daartoe wetgeving worden opgenomen. Dit heeft hij onlangs op vragen van het Tweede Kamerlid Omtzigt geantwoord. In de praktijk blijken enige duizenden ingezetenen met een auto met een buitenlands kenteken geen MRB en BPM te betalen terwijl ze wel met de auto gebruik maken van het Nederlandse wegennet.

Autobelastingen verplicht

Ingezetenen zijn in beginsel verplicht deze autobelastingen te betalen, als ze niet in aanmerking komen voor bepaalde vrijstellingsregelingen. Ook kunnen ingezetenen onder omstandigheden gebruikmaken van een ontheffingsmogelijkheid voor het gebruik van een auto met een buitenlands kenteken voor maximaal twee weken. Deze regeling is met name bedoeld voor het kortstondige gebruik in Nederland van buitenlandse huurauto's.

Langere tijd verblijven in Nederland 

Voor een persoon die geen ingezetene is van Nederland, maar hier wel langere tijd woont en/of werkt, geldt hetzelfde. Als iemand in een periode van zes maanden vier maanden in Nederland verblijft, is die persoon verplicht zich bij de gemeentelijke basisadministratie (GBA) in te schrijven. Dit laatste leidt ertoe dat de auto met een buitenlands kenteken in Nederland moet worden geregistreerd, een Nederlands kenteken krijgt en vanaf dat moment voor deze auto MRB en BPM moet worden betaald.
 
Bron: Ministerie van Financiën

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Ook motorrijtuigenbelasting en BPM van ingezetenen met auto met buitenlands kenteken

(2102x gelezen) | auto van de zaak,bpm,motorrijtuigenbelasting,buitenlandse werknemers