Nieuws

Datum: maandag 12 augustus 2013

Mkb'ers in de dienstverlening energiebewust

70 procent van de mkb'ers gebruikt spaar- of ledlampen in zijn bedrijf en meer dan de helft (53 procent) zegt gebruik te maken van zonnepanelen.

Ondernemers zakelijke dienstverlening

Dit blijkt uit onderzoek van energieleverancier Nuon, verricht door mkb-platform BusinessCompleet. Aan het onderzoek werd meegedaan door 818 ondernemers, onder wie 433 zzp'ers. Deze ondernemers werken voor een groot deel (49 procent) in de zakelijke dienstverlening.

Energielabels

Slechts 3 procent geeft aan dat ze niet bezig zijn met energiebesparing. Het houdt niet op bij zuinige lampen en zonnepanelen. 30 procent heeft extra isolatie in daken en gevels en isolerende beglazing laten aanbrengen. Ondernemers letten ook bij de aanschaf van apparaten op het energielabel. 57 procent zegt alleen te gaan voor de hoogste energielabels (vanaf energielabel A).

Bewust van energieverbruik 

De meeste ondernemers (55 procent) weten precies hoeveel gas en elektriciteit ze verbruiken. Een vijfde houdt alleen zijn afrekening in de gaten. 15 procent geeft aan geen enkel idee te hebben hoeveel energie hun pand verbruikt.

Energiemanagers

Veel ondernemers overwegen extra maatregelen te nemen om het nog zuiniger aan te doen. Behalve ledlampen en zonnepanelen is er veel aandacht voor de afstelling van de thermostaat. Opvallend is dat er nog weinig gebruik wordt gemaakt van 'energiemanagers'. Dit zijn slimme thermostaten waarmee efficiënter het binnenklimaat kan worden geregeld. Het gebruik hiervan zou kunnen zorgen voor een lagere afrekening.

Eenvoudige maatregelen

Opmerkelijk is dat de meeste ondernemers eenvoudige maatregelen nalaten. Slechts 3 procent controleert of verlichting en apparaten zijn uitgeschakeld als ze niet nodig zijn; 2 procent zegt daarvoor interesse te hebben. 

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Mkb'ers in de dienstverlening energiebewust

(1576x gelezen) | energielijst,Energie-investeringsaftrek,energie-innovatie