Nieuws

Datum: dinsdag 13 augustus 2013

Aantal faillissementen in bouw stagneert

Hoewel nog steeds relatief veel bouwbedrijven over de kop gaan, lijkt het aantal faillissementen te stagneren. Volgens branchevereniging Bouwend Nederland zorgt de tijdelijke verlaging van btw op verbouwingen voor een toename van werk.

Verlaging btw

Sinds 1 maart is het btw-tarief op arbeidskosten bij renovatie, herstel en tuinonderhoud van woningen verlaagd van 21 naar 6 procent. De tijdelijke maatregel heeft een looptijd van één jaar en was onderdeel van het woningmarktakkoord.

11% meer offertes

Vooral het kleinbedrijf profiteert van deze tijdelijke maatregel, zegt Bouwend Nederland tegen NU.nl. Particulieren vroegen in het eerste half jaar 11 procent meer offertes aan ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar,  zo blijkt uit onderzoek van de branchevereniging.

6,2% meer opdrachten

Dit resulteerde in 6,2 procent meer opdrachten. De gemiddelde omzet steeg bij bouwbedrijven met 3,2 procent.

Bodem bereikt 

In mei en juni gingen nog respectievelijk 137 en 127 bouwbedrijven failliet. In juli lag dit aantal op 92, bleek maandag uit cijfers van het CBS. Een woordvoerder van Bouwend Nederland vindt het 'mooi dat de daling wat afvlakt'. "Het lijkt er op dat we de bodem hebben bereikt."

Geen reden tot juichen

Toch is er volgens de branchevereniging nog geen reden tot juichen. "In het eerste halfjaar is ten opzichte van vorig jaar nog steeds sprake van een toename van het aantal faillissementen."

Geld sneller investeren

Om het werk in de bouw te laten toenemen zou de organisatie graag zien dat de overheid geld dat al is gereserveerd voor bouwprojecten sneller daadwerkelijk investeert. Volgens Bouwend Nederland gaat dit om ruim een miljard euro.

Totaal aantal faillissementen

Het CBS maakte maandag cijfers bekend waaruit bleek dat het totale aantal faillissementen in Nederland is toegenomen. Naast de bouw werden met name bedrijven in de handel getroffen.

Bron: NU.nl

Naar overzicht

Meer weten?

Johan Evers

0546-660760
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Aantal faillissementen in bouw stagneert

(1742x gelezen) | faillissement,bouwbedrijven,btw-tarief bouwbedrijven