Nieuws

Datum: maandag 15 juli 2013

Duizenden mkb'ers vast aan riskante lening

Duizenden bedrijven zitten opgescheept met riskante leningen, waarbij een eventuele schade makkelijk kan oplopen tot boven een ton.

Proces tegen banken

Dat blijkt uit een rondgang langs deskundigen door de Volkskrant. Tientallen ondernemers hebben inmiddels een proces aangespannen tegen banken die hen rentederivaten hebben verkocht, die nu, enkele jaren later, niets meer waard zijn.

Collectieve procedures

In enkele gevallen zou de rechter al in het voordeel van ondernemers hebben beslist, omdat de bank hen beter had moeten informeren over de risico's van die producten. De banken staan mogelijk ook collectieve procedures te wachten.

'Renteswap'

De boosdoener is een rentederivaat, een zogenaamde 'renteswap', waarbij bedrijven hun variabele rente op de lening omzetten naar een vaste rente, om zich te beschermen tegen mogelijke rentestijgingen in de toekomst.

Niets meer waard

Maar die rente is de afgelopen jaren juist enorm gedaald, waardoor die renteswaps niets meer waard zijn, of zelfs een negatieve waarde hebben. Om in zo'n geval van een renteswap af te komen moet een ondernemer een afkoopsom aan de bank betalen, die volgens de Volkskrant al snel oploopt tot boven een ton.

Onderzoek

Hoeveel bedrijven precies gedupeerd zijn is niet duidelijk. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) doet momenteel onderzoek naar het probleem.

Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië hebben deze renteswaps ertoe geleid dat banken 2 miljard pond opzij hebben moeten zetten om bedrijven te compenseren. In een reactie laten ABN Amro, ING, Deutsche Bank en Rabobank weten dat zij geen slechte producten hebben verkocht.

Bron: nu.nl

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Duizenden mkb'ers vast aan riskante lening

(1835x gelezen) | lening bank,lening,risico's,renteswap,rentederivaten