Nieuws

Datum: vrijdag 28 juni 2013

Kredietverlening kan veel effectiever

Van de financieringsaanvragen van kleinere bedrijven wordt 42% afgewezen, bij de midden- en grote bedrijven is dat 26 en 13 procent. Mkb-Nederland en VNO-NCW vinden dat de overheidsregelingen voor kredietverlening effectiever moeten worden ingezet.

Vraag naar krediet

Uit de EIM Financieringsmonitor blijkt dat ruim een kwart van het bedrijfsleven er afgelopen jaar niet in slaagde de gewenste financiering te krijgen. De overheidsregelingen worden momenteel beperkt gebruikt, en zouden vooral kleinere bedrijven kunnen helpen in hun vraag naar krediet.

Ondernemersorganisaties

Dat zeggen de ondernemersorganisaties in reactie op de Rapportage Ondernemingsfinanciering die het ministerie van Economische Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Go-regeling

Voor kleinere bedrijven zouden regelingen als de BMKB (Borgstelling mkb-krediet), de GO-regeling (Garantie Ondernemingsfinanciering) en de Groeifaciliteit soelaas kunnen bieden. Die regelingen zijn volgens MNK Nederland en VNO-NCW nog te veel gericht op de situatie van voor de crisis. Bedrijven hebben nu voornamelijk werkkapitaal nodig in plaats van investeringskapitaal, en banken kijken anders tegen risico's aan.

Plafond Qredits verhogen

De ondernemersorganisaties zijn wel blij met de aankondiging van Economische Zaken om het plafond van de Qredits (kleine leningen) te verhogen van 50.000 naar 100.000 euro. Dat was een wens van mkb-Nederland en VNO-NCW.

Alternatieven

Ondertussen moet worden gezocht naar alternatieve kanalen voor financiering, naast de banken en overheidsregelingen. De ondernemingsorganisaties vinden de oprichting van een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland een belangrijke stap. Die gaat zich richten op jonge, innovatieve bedrijven.

 Bron: Controllersmagazine

Naar overzicht

Meer weten?

Rom Ellenbroek

0541-512485
NaN

Stel uw vraag

Anderen bekeken

Deel op:

De Jong en Laan - Kredietverlening kan veel effectiever

(2048x gelezen) | lening bank,Bedrijfsadviseurs,kredietverlening,financiering nodig