Nieuws

Datum: woensdag 19 juni 2013

Bedrijfsopvolging groeiende zorg voor mkb

Bedrijfsopvolging is een groeiende zorg voor veel organisaties in Nederland. Vooral binnen het mkb ziet de voorbereiding op de toekomst er slecht uit.

Bedrijfsvoering

Onverwachts vertrek of ziekte van personeel kan een grote impact hebben op de bedrijfsvoering doordat zij een kleiner werknemersbestand hebben voor vervanging.

Bedrijfsopvolging

Het tijdig aanwijzen van de volgende generatie bestuurders die de organisatie kan leiden zorgt voor rust, structuur en continuïteit. Veel mkb'ers schieten echter tekort bij dit cruciale bedrijfsissue. 

Struikelblokken

Zorgen over de kosten, verspilde tijd, interne politiek en emotie vormen de grootste struikelblokken. Binnen het mkb is veelal ook een tekort aan financiële middelen om niet-urgente zaken zoals bedrijfsopvolging aan te pakken. Daarbij komt de extra werklast en het gebrek aan personeelsmanagers.

HR-afdeling

Robert van Veggel, Managing Director van Hays Nederland, zegt: "Je hebt geen grote HR-afdeling nodig om de uitdaging van bedrijfsopvolging aan te gaan. Het is de verantwoordelijkheid van bestuurders en managers om een aantal basisvragen te beantwoorden zodat de organisatie elke uitdaging aan kan."

Potentiële opvolgers

"Ze moeten zich afvragen: Welke rollen zijn cruciaal? Over welke capaciteiten beschikken de mensen op dit moment? Wie zijn de potentiële opvolgers? Hoe zorg ik dat deze mensen klaar zijn om taken over te nemen wanneer het nodig is?"

Taboe bespreekbaar maken

"Overal kan bedrijfsopvolging voelen als een onnodige en ongemakkelijke taak. Bespreekbaar maken is taboe en ondernemers kunnen te kritisch worden richting kandidaat-opvolgers. Het vergt dus lef om het onderwerp op tafel te leggen. Maar het vermijden van deze soms lastige discussie  zal alleen maar zorgen voor grotere risico's naarmate de organisatie groeit. Met dat in het achterhoofd, is het beter om het onderwerp tijdig op de agenda te plaatsen."

Risico's

Geen aandacht besteden aan bedrijfsopvolging kan grote risico's hebben voor mkb bedrijven en daarmee voor de Nederlandse economie. Van alle Nederlandse bedrijven valt 99 procent in de mkb-categorie. Zij zijn verantwoordelijk voor 58 procent van de omzet van het bedrijfsleven en 60 procent van de Nederlandse werkgelegenheid.

Economie en maatschappij

Bedrijfsopvolging is van essentieel belang voor onze economie en maatschappij en daarom moet men emotie niet te vaak de overhand laten nemen boven rationele argumenten.

Bron: Financieel management

 

Naar overzicht

Anderen bekeken

Verwante artikelen

Meer weten?

Theo de Cock

038-4553011
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Bedrijfsopvolging groeiende zorg voor MKB

(1873x gelezen) | familiebedrijf,estate planning,BOF,bedrijfsopvolging,bedrijfsopvolgingsfaciliteit