Nieuws

Datum: donderdag 30 mei 2013

Ontslag wellicht een stuk prijziger

De herziening van het ontslagrecht zorgt niet automatisch voor lagere kosten voor de werkgever.

De rechter

Hoewel er weliswaar een maximum is gesteld aan de vergoeding die de werknemer mee krijgt om ander werk te vinden, kan de werknemer wanneer hij vindt dat zijn werkgever steken heeft laten vallen, naar de rechter stappen. Wat kan betekenen dat de werkgever uiteindelijk heel wat meer geld kwijt is.

De vakbeweging

"De kans is groot dat werkgevers dieper in de buidel tasten als ze snel van mensen af willen. De vakbeweging heeft hiermee echt een heel goede deal gesloten", zegt Stefan Sagel (40), advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en civiele cassatie in de Volkskrant.

Transitievergoeding

Iedereen die ontslagen wordt krijgt een transitievergoeding van maximaal 75 duizend euro, afhankelijk van salaris en arbeidsverleden, zo staat in de afspraken in het regeer- en het sociaal akkoord.

50-plussers

Ouderen die lang bij één werkgever in dienst zijn kunnen nu een veel hogere ontslagvergoeding meekrijgen, daarom komen er voor 50-plussers overgangsregels. "Maar of de vergoedingen ook echt naar beneden gaan, dat moet in de praktijk nog maar blijken," zegt Sagel.

Ontslagvergoeding

"Wie vindt dat het ontslag te wijten is aan de werkgever kan bij de rechter een ontslagvergoeding vragen. Hoe hoog die wordt, dat bepalen de kantonrechters. En voordat dat duidelijk is zijn we een paar jaar verder."

Wetsontwerp 

Kantonrechters wachten het wetsontwerp af, dat de Tweede Kamer in het najaar zal gaan behandelen. "Maar als werknemers de transitievergoeding te laag vinden, of in het geval van werkgevers te hoog, dan kunnen ze naar de rechter. Wij krijgen een grotere rol", zegt Kees Wallis, persrechter in Breda en zelf kantonrechter.

In beroep gaan

"De nieuwe ontslagvergoeding is niet genormeerd. Iemand kan tegen een uitspraak van een kantonrechter in ontbindingsprocedures in principe niet in beroep gaan, maar in de nieuwe situatie wel. Het ligt voor de hand dat zeker in het begin wordt uitgeprobeerd waar de grenzen liggen", zegt Wallis. Hij denkt dat het nog maar de vraag is of de huidige kantonrechtersformule verdwijnt.

Bron: HR praktijk

Naar overzicht

Anderen bekeken

Meer weten?

Hendri Meilink

0523-264785
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Ontslag wellicht een stuk prijziger

(2149x gelezen) | ontslagrecht,personeel,ontslagvergoeding,ontslag