Nieuws

Datum: donderdag 23 mei 2013

Oninbare vorderingen en BTW

Elke ondernemer loopt er wel eens tegenaan: je hebt je dienst of product geleverd, hiervoor een factuur gestuurd, netjes de btw afgedragen en nu betaalt de debiteur niet. Dit is erg vervelend, vooral omdat de btw al afgedragen is.

Teruggaaf btw

Gelukkig heeft de wetgever aan deze situatie gedacht. Als de factuur, waarvan de daarin vervatte btw al is afgedragen, niet is en niet zal worden betaald, kan de ondernemer die deze factuur heeft uitgereikt op grond van artikel 29, lid 1, letter a Wet OB'68 om teruggaaf van de btw verzoeken.

Regeling

Het gaat hierbij om vorderingen die geheel of gedeeltelijk oninbaar zijn. Met deze wettelijke regeling wordt voorkomen dat de alsdan teveel afgedragen btw - de facturerende ondernemer heeft de factuur immers niet betaald gekregen, maar de btw hierop wel afgedragen - drukt op de facturerende ondernemer in plaats van op zijn afnemer.

Factuur

Een factuur kan om allerlei redenen onbetaald blijven. In de meeste gevallen zal sprake zijn van liquiditeitsproblemen bij de debiteur of faillissement.

Bron: Plein + 

Naar overzicht

Meer weten?

Johan Evers

0546-660760
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Oninbare vorderingen en BTW

(2078x gelezen) | btw,teruggaaf btw,factureren,debiteuren