Nieuws

Datum: maandag 6 mei 2013

Geen bijtelling privégebruik voor verhuizer

De auto van een verhuizer wordt als bestelauto aangemerkt. Door aard of inrichting is de auto uitsluitend of nagenoeg uitsluitend geschikt voor het vervoer van goederen. Geen bijtelling privégebruik voor de verhuizer dus. Dat oordeelt Hof Arnhem-Leeuwarden in hoger beroep.

Bestelauto

De zaak gaat als volgt. Een man exploiteert een verhuisbedrijf. Tot het ondernemingsvermogen behoort een bestelauto, Mercedes-Benz, type 308 CDI. De man beschikt daarnaast over een personenauto, die tot het privévermogen wordt gerekend.

Privégebruik

Voor 2008 is in geschil of de inspecteur met betrekking tot de bestelauto terecht een bijtelling wegens privégebruik heeft toegepast. De bestelauto beschikt over een gesloten vierhoekige laadbak zonder stellingen.

Vervoer goederen

De bijrijdersstoel is verwijderd om extra vervoersruimte te krijgen. Rechtbank Leeuwarden oordeelt dat de bestelauto naar aard en inrichting (nagenoeg) uitsluitend geschikt is voor het vervoer van goederen. De inspecteur gaat in hoger beroep.

Hof Arnhem-Leeuwarden

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de auto gelet op het vloeroppervlak en de inhoud een bestelauto is die door aard of inrichting uitsluitend of nagenoeg uitsluitend geschikt is voor het vervoer van goederen.

Beroep inspecteur ongegrond

De mogelijkheid tot plaatsing van een bijrijdersstoel maakt dit niet anders. Ook het feit dat de auto (incidenteel) kan worden gebruikt voor privé-vervoer sluit niet uit dat toch sprake is van een bestelauto. Het beroep van de inspecteur is ongegrond.

 Bron: Plein+

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Geen bijtelling privégebruik voor verhuizer

(2308x gelezen) | bijtelling,bestelauto van de zaak,auto van de zaak,privégebruik bestelauto