Nieuws

Datum: dinsdag 28 mei 2013

Beschikbaarheid voor oproepdiensten maakt privéritten met bestelauto niet zakelijk

Gerechtshof Amsterdam heeft beslist dat de beschikbaarheid van een storingsmonteur voor oproepdiensten, zijn privéritten met de ter beschikking gestelde bestelauto niet zakelijk maakt.

Storingsmonteur

Vanaf 2006 draait de storingsmonteur een 24-uurs storingsdienst en moet hij 24-uur per dag beschikbaar zijn voor dit werk. Hij heeft van zijn werkgever een bestelauto ter beschikking gekregen. Daarnaast heeft hij een privéauto.

Privégebruik

In hoger beroep is evenals in eerste aanleg in geschil of de storingsmonteur bij zijn aangifte ib/pvv voor het jaar 2006 terecht het door de werkgever in aanmerking genomen loon heeft verminderd met € 4470, zijnde het bedrag dat door de werkgever wegens privégebruik auto tot het loon is gerekend.

Goederenvervoer

Hof Amsterdam overweegt dat de storingsmonteur niet heeft doen blijken dat de bestelauto door aard of inrichting (nagenoeg) uitsluitend geschikt is voor goederenvervoer. Het hof volgt de storingsmonteur ook niet in zijn standpunt dat er nooit sprake kan zijn van privégebruik omdat hij voortdurend beschikbaar is voor storingsdienst.

Overheersend privé karakter

Als hij buiten werktijd gebruikmaakt van de auto, bijvoorbeeld voor een verjaardagsbezoek, zonder dat sprake is van een oproep, is volgens het hof het privé karakter zo overheersend dat de aldus gereden kilometers niet als zakelijke kilometers kunnen worden aangemerkt.

Privé auto

Dat bij een dergelijk verjaardagsbezoek de echtgenote van de storingsmonteur de privé auto gebruikt, opdat zij over eigen vervoer beschikt indien de storingsmonteur een oproep krijgt, maakt dit niet anders.

Storingswerkzaamheden

Alleen in het geval dat de storingsmonteur tijdens een dergelijke privé rit wordt opgeroepen voor storingswerkzaamheden, kunnen de kilometers die worden gereden vanaf het moment van oproepen worden aangemerkt als zakelijke kilometers.

Bewijslast

Bij het uitblijven van een dergelijke oproep tijdens een rit buiten werktijd, moeten de gereden kilometers worden aangemerkt als privékilometers. De monteur is niet geslaagd in de op hem rustende bewijslast dat maximaal 500 privé kilometers zijn verreden met de auto. Het hoger beroep is ongegrond.

Bron: Plein + 

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Beschikbaarheid voor oproepdiensten maakt privéritten met bestelauto niet zakelijk

(3110x gelezen) | bestelauto,bestelauto van de zaak,bijtelling,rittenregistratie