Nieuws

Datum: dinsdag 12 maart 2013

Erfgenamen beter beschermd

Erfgenamen van mensen met schulden worden beter beschermd. Staatssecretaris Teeven wil de wet aanpassen, zodat mensen niet onverwacht met een schuld uit een erfenis te maken krijgen. Aanleiding is een rapport van de Radboud Universiteit Nijmegen en Netwerk Notarissen.

Beneficaire aanvaarding

Nu kunnen mensen op twee manieren een erfenis aanvaarden: 'beneficiair' of 'zuiver'. Bij een 'beneficiaire' erfenis aanvaard je nalatenschap onder voorwaarden. Als de schulden hoger blijken te zijn dan de baten kun je hem alsnog verwerpen.

Zuivere aanvaarding

Maar bij een 'zuivere' aanvaarding verkrijgt de erfgenaam de hele nalatenschap, inclusief de schulden. Het kan gebeuren dat iemand dan met eigen geld de geërfde schulden moet aflossen.

Vaste lasten

Zo komt het steeds vaker voor dat de erfgenaam in de problemen komt als hij of zij een huis erft dat niet verkocht kan worden, schrijft Teeven. De vaste lasten moeten dan door de erfgenaam zelf worden doorbetaald.

Kantonrechter

Teeven wil dat deze mensen voortaan naar de kantonrechter kunnen om te vragen of ze de erfenis toch 'beneficiair' mogen aanvaarden, zodat ze geen schulden erven. Voorwaarde is wel dat mensen de schuld niet kenden toen ze de erfenis aanvaardden.

Keuze beneficaire aanvaarding

Een belangrijke reden dat mensen niet direct voor een 'beneficiaire' aanvaarding kiezen, is dat de afwikkeling daarvan meer tijd en geld kost dan een 'zuivere'.

 Bron: NOS

Naar overzicht

Meer weten?

Henry Fraterman

0548-537470
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Erfgenamen beter beschermd

(1980x gelezen) | BOF,ondernemer privé,erfgenamen,erfenis