Nieuws

Datum: woensdag 20 maart 2013

Bestelwagens niet door werknemers buiten werktijd gebruikt: geen bijtelling

Hof Arnhem - Leeuwarden oordeelt dat een hoveniersbedrijf aannemelijk heeft gemaakt dat bestelauto's buiten werktijd niet door de werknemers gebruikt konden worden. Het hof vernietigt daarom de naheffingsaanslag loonheffingen voor het privégebruik van de bestelauto´s.

Ondernemingsvermogen

Een maatschap exploiteert een tuincentrum en een hoveniersbedrijf. Tot het ondernemingsvermogen behoren vier bestelauto's die door de werknemers en de maten worden gebruikt voor - veelal - korte ritten tijdens werktijd.

LB-naheffingsaanslag

Tijdens een boekenonderzoek blijkt dat er geen vastleggingen zijn waaruit blijkt dat de bestelauto's voor minder dan 500 km op jaarbasis voor privé worden gebruikt. De inspecteur legt vervolgens een LB-naheffingsaanslag aan het bedrijf op voor het privégebruik van de bestelauto's.

Verklaringen werknemers

De werknemers van het hoveniersbedrijf verklaren in beroep dat zij de bestelauto's alleen voor werkzaamheden voor het bedrijf gebruiken. Verder verklaren zij dat het woon-werkverkeer met eigen vervoermiddelen plaatsvindt en dat de bestelauto's iedere dag bij het bedrijf worden ingeleverd. Rechtbank Arnhem handhaaft de naheffingsaanslag.

Hof Arnhem - Leeuwarden

Hof Arnhem - Leeuwarden oordeelt dat het bedrijf aannemelijk heeft gemaakt dat de bestelauto's buiten werktijd niet door de werknemers gebruikt konden worden. Het hof hecht daarbij belang aan de verklaringen van de werknemers. Niet van belang acht het hof dat een van de bestelauto´s op een zondag ergens is gesignaleerd.

Handhaven Naheffingsaanslag

Uit de verklaring van het bedrijf blijkt namelijk dat de bestelauto door een van de maten is gebruikt. Nu de maten niet onder de reikwijdte van de loonheffingen vallen, is er geen reden voor het handhaven van de naheffingsaanslag. Het hof vernietigt de naheffingsaanslag.

 Bron: Accountancynieuws

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Bestelwagens niet door werknemers buiten werktijd gebruikt: geen bijtelling

(1734x gelezen) | auto van de zaak,bestelauto,bijtelling,naheffingsaanslag