Nieuws

Datum: dinsdag 19 februari 2013

Let op: weer spookfacturen en spam e-mails in omloop!

Het Steunpunt Acquisitiefraude en de website Waarschuwingsdienst.nl hebben de laatste dagen weer verschillende meldingen van nieuwe spooknota's en spam e-mails ontvangen.

Spookfacturen

Het betreft hier in alle gevallen facturen en e-mails voor schimmige diensten waarvan de ontvanger zich niet herinnert dat hij ze besteld heeft.

Facturen 'SEO verbetering'

Een van de spooknota's betreft de facturen inzake 'SEO verbetering' van het Online Data Center en het Online Data Register. De verleende dienst zou verbetering van de vindbaarheid van het bedrijf op Google zijn. Vergelijkbaar is een factuur voor 'zoekmachine optimalisatie' van Data-Check te Groningen.

Bedrijfsvermelding 'Gemeentegids 2013'

Andere spookfacturen zijn de facturen voor een bedrijfsvermelding in de 'Gemeentegids 2013' van Terseimas Media en in de 'Provinciegids 2013' van D.T. Media & More.

Bedrijfsvermelding 'Bedrijvengids 2013'

Ten slotte gaan er spookfacturen rond voor een vermelding in de 'Bedrijvengids 2013' van Internet Consultancy Nederland.

Afhandeling spookfacturen

Het Steunpunt raadt aan schriftelijk om opheldering te vragen. De verzender van de factuur moet kunnen aantonen dat er een overeenkomst bestaat. Het is daarbij verstandig de brieven niet te ondertekenen. Het Steunpunt stelt het op prijs op de hoogte te worden gehouden van de ondernomen stappen.

Spam e-mail Politie

Op de website Waarschuwingsdienst.nl van het Nationaal Cyber Security Centrum wordt gewaarschuwd voor e-mails die afkomstig lijken te zijn van de Nationale Politie.

Verzoek tot overschrijven saldo 

De e-mails bevatten een verzoek om bijna het gehele saldo van een bankrekening naar een door de Politie beschikbaar gestelde derdenrekening te sturen.

Skimming onderzoek

'Dit vanwege een onderzoek naar skimming van bankpassen, waarbij (volgens de spammail) de Politie je anders als verdachte beschouwt. Uiteraard zijn deze e-mails niet echt en het genoemde rekeningnummer is niet van de Politie. De e-mail bevat geen verwijzingen naar kwaadaardige software.

Afhandeling spam e-mail

Waarschuwingsdienst.nl raadt je aan dit soort e-mails direct te verwijderen en geen geld naar het genoemde rekeningnummer over te maken. Al het geld dat je overmaakt n.a.v. deze e-mail ben je kwijt,' aldus het NCSC. 

 Bron: Plein +

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Steunpunt Acquisitiefraude signaleert nieuwe spookfacturen

(2398x gelezen) | fraude,nepfacturen,spookfacturen,valse e-mail