Nieuws

Datum: dinsdag 26 februari 2013

Jarenlang geen belastingaangifte: vergrijp- in plaats van verzuimboete

Rechtbank Den Haag heeft onlangs geoordeeld dat de Belastingdienst een man terecht een vergrijpboete van € 8.300 heeft opgelegd wegens het niet doen van aangifte IB/PVV 2009.

De Belastingdienst

De Belastingdienst voert het beleid dat met betrekking tot het niet doen van aangifte bij een vijfde of hoger verzuim niet een verzuimboete, maar de vergrijpboete wordt opgelegd. De rechtbank oordeelt dat de boete terecht is.

De belastingplichtige

De belastingplichtige verzuimt aangifte IB/PVV 2009 te doen, ook nadat hij een herinnering heeft ontvangen en een aanmaning. Het geschil is of de Belastingdienst hem hiervoor terecht een vergrijpboete van € 8300 heeft opgelegd.

De rechtbank

Volgens de rechtbank is dat terecht. Nu de man de aangiften over de jaren 2003 t/m 2008 niet heeft ingediend, heeft de Belastingdienst hem een vergrijpboete opgelegd voor het jaar 2009.

Voorwaardelijke opzet

De rechtbank volgt de inspecteur dat er in dit geval sprake is van voorwaardelijke opzet bij de belastingplichtige. Gelet op het aangiftegedrag van de man in het verleden acht de rechtbank de boete passend en geboden.

 Bron: Plein+

Naar overzicht

Meer weten?

Henry Fraterman

0548-537470
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Jarenlang geen belastingaangifte: vergrijp- in plaats van verzuimboete

(1841x gelezen) | belasting aangifte,belastingdienst,verzuimboete,aangiften IB/PVV