Nieuws

Datum: donderdag 17 januari 2013

Meeste ondernemers optimistisch ondanks langdurige crisis

Een meerderheid van de ondernemers (60 procent) denkt dat de economische crisis voortduurt tot zeker na 2015. Toch zijn ondernemers optimistisch over hun eigen omzetkansen.

Positief gestemd

Bijna de helft (46 procent) verwacht de komende jaren een lichte groei van de omzet, een op de vijf (19 procent) verwacht zelfs een sterke groei. Dit blijkt uit onderzoek van Telfort Zakelijk en BusinessCompleet naar de gevolgen van de economische crisis bij Nederlandse ondernemers.

Oorzaken crisis

Voor het onderzoek werden in totaal 1092 ondernemers ondervraagd. Zij noemden tal van oorzaken voor het aanhouden van de economische crisis. Hierbij kwamen de nasleep van de miljardenbezuinigingen door de overheid (14 procent), het geringe vertrouwen van consumenten in de economie (10 procent) en de dalende huizenprijzen (7 procent) het meest naar voren als oorzaken van de aanhoudende crisis.

Nieuwe kansen

Het vertrouwen in het eigen bedrijf is desalniettemin sterk en de drive om te groeien is onverminderd groot. Maar liefst 96 procent geeft aan niet bang te zijn voor groei, veel ondernemers (43 procent) geven ook aan dat de crisis juist nieuwe kansen biedt aan zijn/haar bedrijf. Bijvoorbeeld door kostenefficiënter en duurzamer te produceren of door fors te investeren in opleiding personeel en innovatie.

Personeel aannemen

Het MKB als banenmotor hapert wel. Bijna de helft van de ondernemers (46 procent) geeft aan voorlopig geen mensen meer aan te nemen, 31 procent weet dat nog niet. Wel zijn kennelijk de ergste ontslaggolven achter de rug: slechts 4 procent geeft aan dat er nog medewerkers uit zouden moeten.

Scherp op kosten

Verder blijven ondernemers goed op de bedrijfskosten letten. Zo zegt 75 procent van de ondernemers dat ze willen besparen op activiteiten als bedrijfsuitjes.

Bron: Accountancynieuws

Naar overzicht

Anderen bekeken

Meer weten?

Johan Evers

0546-660760
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Meeste ondernemers optimistisch ondanks langdurige crisis

(1678x gelezen) | ondernemend,investeren,innovatie