Nieuws

Datum: donderdag 10 januari 2013

Een derde Nederlanders wil eigen baas zijn

Bijna een derde van de Nederlanders zou het liefst eigen baas willen zijn. De meeste andere Nederlanders geven er de voorkeur aan voor een baas te werken.

Europees gemiddelde

Dat blijkt uit een onderzoek, waarvan de Europese Commissie woensdag de resultaten bekend maakte. Nederland wijkt niet veel af van het Europese gemiddelde: 37 procent wil zelfstandig zijn, 58 procent werknemer.

Zekerheid van een baan

In 2009 wilde nog 45 procent van de ondervraagde EU-burgers ondernemer worden. De daling heeft te maken met de slechtere zakelijke vooruitzichten en het groeiend verlangen naar de zekerheid van een baan, stelt de commissie in Brussel.

Geen baas hebben

In tegenstelling tot de meeste EU-burgers zien veel anderen het niet zitten een baas boven zich te hebben. Bij de Turken wil 82 procent zelfstandigheid, bij de Brazilianen 63 procent, bij de Chinezen 56 procent. Daarentegen vindt 73 procent van de Noren een dienstverband het beste.

Banenscheppers

Een overgrote meerderheid van de ondervraagde EU-burgers ziet ondernemers als banenscheppers, maar hun imago is wel verslechterd. In vijftien EU-landen denken steeds meer inwoners dat bazen profiteren van andermans werk. In Nederland steeg het aantal ondervraagden met die opvatting van 53 procent in 2009 tot 75 procent vorig jaar. Na Letland was dit de grootste toename.

Bron: z24

Naar overzicht

Anderen bekeken

Verwante artikelen

Meer weten?

Johan Evers

0546-660760
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Een derde Nederlanders wil eigen baas zijn

(1873x gelezen) | onderneming starten,eigen bedrijf starten