Nieuws

Datum: woensdag 5 december 2012

Zelfstandigen Bouw: btw bouw moet nu naar 6%

Nu volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek de omzet in de bouw opnieuw is gedaald, moet de btw tijdelijk omlaag naar 6%, vindt Zelfstandigen Bouw.

Positieve invloed

Voorzitter Charles Verhoef: "De tijdelijke verlaging in 2010 en 2011 heeft het werk in de bouw aantoonbaar positief beïnvloed. Komt er nu weer tijdelijk 6% btw, dan levert dat ook de schatkist meer op. Lage btw over veel werk is meer dan hoge btw over weinig werk. Met lage btw kunnen zzp'ers beter particuliere klanten trekken en dat voorkomt dat ze massaal een beroep gaan doen op de bijstandsregeling voor zelfstandigen", aldus Verhoef.

Geen verbetering

Het Centraal Bureau voor de Statistiek ziet, gezien het lage aantal bouwvergunningen, binnenkort geen verbetering in de bouw. De woningmarkt zit in het slop, consumenten geven geen geld uit. Enig lichtpuntje is dat kleine bedrijven nog het minst lijden onder de crisis.

De praktijk

Verhoef: "Gelukkig spreken we nog steeds zzp'ers met een behoorlijke omzet, al drukken ze hun werkvoorraad niet meer in maanden uit maar in weken. Helaas neemt echter het aantal telefoontjes toe van zzp'ers die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Als zelfstandige ondernemers hadden ze in goede tijden een reserve aangelegd. Door de aanhoudend slechte markt zijn ze daar nu echt doorheen."

Begrip

Verhoef vraagt om begrip voor deze categorie ondernemers: "Ze kunnen niet terugvallen op WW of Bijstand; een beroep op de bijstandsregeling voor zelfstandigen betekent in de meeste gevallen het einde van hun onderneming. Het is te gemakkelijk om te veronderstellen dat ze geen goede zakenmensen zijn, want er is nauwelijks werk, waar een steeds grotere groep naar hengelt. Ook bouwbedrijven die enkele jaren geleden nog hun neus ophaalden voor een particuliere verbouwing, proberen nu die markt af te grazen."

Bron: Zelfstandigen Bouw

Naar overzicht

Meer weten?

Johan Evers

0546-660760
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Zelfstandigen Bouw: nu btw bouw naar 6%

(1747x gelezen) | zzp'er,crisis,bouwbedrijven