Nieuws

Datum: vrijdag 2 november 2012

Overnamemarkt interessant voor starter

De opheffing van gezonde bedrijven en mislukte overdrachten kost de Nederlandse economie 80.000 banen, een omzetderving tot 4 miljard euro, een kapitaalverlies tot 2 miljard euro en jaarlijks terugkerende schade.

Onderzoek

Het gaat hierbij om meer dan 10.000 mislukte overdrachten en bijna 20.000 opheffingen van gezonde bedrijven per jaar. Dit blijkt uit onderzoek van dr. Lex van Teeffelen van Hogeschool Utrecht en Kamer van Koophandel Nederland.

Bedrijven opgeheven

In toenemende mate worden bedrijven met personeel opgeheven. In 2011 staan 3,6% van alle bedrijven (23.535) met personeel te koop en is 6,7% in opheffing (59.000). Leeftijd/pensioen is de belangrijkste oorzaak voor opheffingen en overdrachten.

Trend

Met een vergrijzend Nederland  - 34% van de ondernemers in Nederland is ouder dan 50 jaar - is de verwachting dat deze trend zich de komende jaren zal voortzetten en de macro-economische consequenties fors zullen toenemen. 

Europees probleem

"Het is een Europees probleem; er wordt gevreesd voor een golf aan bedrijven die te koop komen te staan die een groot tekort hebben aan kopers, met een stil pensioendrama als gevolg," stelt Van Teeffelen, die al jaren samen met de Kamer van Koophandel onderzoek doet naar bedrijfsovername en -overdracht.

Starten door overname

De overnamemarkt heeft groot potentieel voor de starter. Ondanks het hoge aantal te koop staande bedrijven focussen commerciële partijen en overheid vooral op startende ondernemers. Een gemiste kans, volgens Lex van Teeffelen. "Overnemers spelen een belangrijke en constructieve rol in de economie op het gebied van werkgelegenheid, innovatie, productiviteit en continuïteit," aldus Van Teeffelen.

Grotere overlevingskans

Overnemers hebben ook een bewezen grotere overlevingskans op de markt dan starters. Na vijf jaar is 96% van de overnemers nog actief, tegenover zo'n 50% van de starters. Tweederde van de overnemers is zo succesvol dat ze omzetstijging realiseren, het klantenbestand vergroten en de winstgevendheid verbeteren.

Potentiële overnemers

Vorig jaar registreerde de Kamer van Koophandel ruim 134.000 starters. Voor een deel zijn dat potentiële overnemers. "We hebben per jaar 45.000 overnemers nodig, die goede support en kans op financiering nodig hebben. Dat zou de Nederlandse economie meer opleveren, want 90% van alle starters neemt geen personeel aan."

Bron: Brisk

Naar overzicht

Anderen bekeken

Meer weten?

Theo de Cock

038-4553011
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Overnamemarkt interessant voor starter

(1869x gelezen) | bedrijfsovername,starter,bedrijf verkopen