Nieuws

Datum: donderdag 29 november 2012

Ondernemers willen nadere uitwerking plannen Faillissementswet

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij dat minister Opstelten de verouderde faillissementswetgeving wil aanpakken, maar de maatregelen verdienen nadere uitwerking, aanpassing en afweging, aldus de ondernemersorganisaties.

Bodemrecht

Zo missen MKB-Nederland en VNO-NCW bij de genoemde maatregelen onder meer het bodemrecht van de Belastingdienst. 'De positie van de fiscus en uitvoeringsinstanties zal ten opzichte van de concurrente schuldeisers ongewenst worden versterkt,' aldus MKB-Nederland en VNO-NCW. Zij hadden graag aanbevelingen gezien over de voorkeurspositie van de Belastingdienst en uitvoeringsinstanties.

Evenveel rechten

De Commissie Kortmann stelde eerder voor deze gelijk te stellen met de uitkeringsregel (2:1) van de wettelijke schuldsanering. Preferente crediteuren, zoals de fiscus, hebben dan meer rechten in vergelijking met andere schuldeisers. Maar MKB-Nederland en VNO-NCW pleiten ervoor dat alle crediteuren evenveel rechten hebben. 'Anders zullen middelen aan de economie worden onttrokken die beter voor ondernemerschap en werkgelegenheid behouden hadden kunnen blijven,' aldus de ondernemers.

Aanpak

Voor de aanpak van faillissementsfraude richt de minister de pijlen op het civielrechtelijk bestuursverbod. Dit verbod is al jaren in behandeling bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Onder bepaalde voorwaarden zijn MKB-Nederland en VNO-NCW voorstander van dit verbod. Zo mag het niet mogelijk zijn dat iedereen een beroep kan doen op dit verbod. En er moet sprake zijn van grove fraudeopzet of seriële fraude. Tegelijk moeten politie en justitie ook inzetten op een betere aanpak van fraude, aldus de ondernemersorganisaties.

Bekende voorstellen

De minister van Veiligheid en Justitie stuurde op 27 november een brief aan de Tweede Kamer met voorstellen over aanpassing van de Faillissementswet. Hij zegt ook faillissementsfraude harder te willen aanpakken. MKB-Nederland en VNO-NCW, die evenals vele andere partijen de laatste tijd veel kritiek hadden op de Faillissementswet, die uit 1893 stamt, zijn tevreden dat Opstelten nu met voorstellen komt. 'De voorgestelde maatregelen voor herziening van de wet klinken echter ambitieus, maar zijn ongenuanceerd. Het zijn grotendeels bekende voorstellen uit 2007 van de Commissie Kortmann. Nadere uitwerking van de plannen is nu nodig,' aldus de ondernemersorganisaties. Op verzoek van minister Opstelten gaan zij samen met hem en een groot aantal andere belanghebbenden in overleg.

Bron: Accountancynieuws

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Ondernemers willen nadere uitwerking plannen Faillissementswet

(1643x gelezen) | faillissement,fraude,ondernemersorganisaties