Nieuws

Datum: donderdag 8 november 2012

Heffingsrente wordt belastingrente

Per 1 januari wijzigt de renteregeling voor het heffen en vergoeden van rente door de Belastingdienst. Voor de vennootschapsbelasting (VPB) stijgt deze belastingrente vanaf 2014, naar minimaal 8%. Dat blijkt uit het regeerakkoord tussen PvdA en VVD.

Belastingrente

Belastingrente wordt in rekening gebracht als u aan de Belastingdienst te weinig belasting hebt betaald. Als u aan de Belastingdienst te veel belasting hebt betaald, moet de Belastingdienst heffingsrente aan u betalen. Betaalt u teveel belasting dan krijgt u dat bedrag zonder rente terugbetaald.

VPB verhoging

De hoogte van de rente wordt voor de vennootschapsbelasting hetzelfde als de wettelijke rente voor handelstransacties met een minimum van 8%, waar de huidige heffingsrente 2,25% is. De belastingrente zou gelijk zijn aan de wettelijke rente, dit is nu hoger geworden voor de VPB in Regeerakkoord Rutte-II. Het belang van een juiste schatting bij de voorlopige aanslag wordt dus groter.

Andere belastingen

De hoogte van de rente van andere belastingen wordt hetzelfde als de wettelijke rente voor niet-handelstransacties met een minimum van 4%. Hierdoor hoeft het rentepercentage niet meer ieder kwartaal aangepast te worden. Het rentepercentage voor het heffen of vergoeden van rente blijft gelijk.

Rente berekenen

Voortaan wordt pas vanaf 1 juli volgend op het belastingjaar rente berekend. In de huidige renteregeling wordt gerekend vanaf 1 januari na afloop van het belastingjaar.

Bron: Elsevier Fiscaal

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Heffingsrente wordt belastingrente

(2612x gelezen) | heffingsrente,belastingrente,vennootschapsbelasting