Nieuws

Datum: vrijdag 23 november 2012

Belastingdienst volgt procedure massaal bezwaar tegen aanslagen erf- en schenkbelastingen

De Belastingdienst volgt definitief de procedure massaal bezwaar voor bezwaarschriften tegen aanslagen erf- en schenkbelasting. Een bezwaarschrift indienen is nu niet meer nodig.

Aanslagen

Als de Belastingdienst de zaak bij de rechter verliest, worden óók de aanslagen herzien van de belastingplichtigen die geen bezwaar hebben ingediend. Dit geldt voor aanslagen die op 23 oktober 2012 nog niet definitief vaststonden. Dit meldt staatssecreataris Weekers.

Snel en eenvoudig

'Met deze werkwijze krijgen belastingplichtigen en Belastingdienst op een snelle en eenvoudige manier eerder duidelijkheid,' aldus Weekers. De procedure geldt voor bezwaarschriften waarbij belastingplichtigen menen dat de vrijstelling van erfbelasting voor ondernemingsvermogen ook moet gelden voor privévermogen. Mensen die het om andere redenen niet eens zijn met een aanslag erf- of schenkbelasting zullen nog wel een bezwaarschrift moeten indienen.

Eén collectieve uitspraak

Deze werkwijze van massaal bezwaar scheelt tijd en geld voor belastingplichtigen en Belastingdienst. Het heeft verder tot voordeel dat wanneer de Belastingdienst in het gelijk wordt gesteld voor alle aangehouden zaken één collectieve uitspraak kan worden gedaan.

Uitspraak rechtbank Breda

Aanleiding voor de bezwaarschriften is een uitspraak van rechtbank Breda. Die oordeelde dat de vrijstelling van erfbelasting voor ondernemingsvermogen ook moet gelden voor privévermogen. De Belastingdienst is in beroep gegaan tegen deze uitspraak. Eerder werd de Belastingdienst in het gelijk gesteld. Het gerechtshof in Arnhem oordeelde dat de vrijstelling voor ondernemers niet kon worden toegepast voor privévermogen en wees de claim van ongerechtvaardigde discriminatie af. De Hoge Raad bevestigde deze uitspraak van het gerechtshof.

Bron: Accountancynieuws

 

 

 

 

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Belastingdienst volgt procedure massaal bezwaar tegen aanslagen erf- en schenkbelastingen

(1737x gelezen) | erf- en schenkbelasting,belastingdienst,bezwaar maken