Nieuws

Datum: woensdag 7 november 2012

Assurantiebelasting eerder verhoogd

De assurantiebelasting wordt al op 1 januari verhoogd. Weekers heeft dat samen met de verzekeringsbranche afgesproken om het ontwijken van de hogere belasting zo veel mogelijk te voorkomen.

Opleggen naheffingen

Zo wordt de verhoging van 9,7 naar 21 procent al per 1 januari ingevoerd, drie maanden eerder dan afgesproken. Daarnaast heeft  Staatssecretaris Weekers van Financiën de mogelijkheid om naheffingen op te leggen als te veel mensen toch van het gaatje gebruikmaken om de assurantiebelasting tegen het lage tarief alvast voor een jaar vooruit te betalen.

Snel omzetten

Weekers heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten. VVD en PvdA spraken begin oktober af om de assurantiebelasting in 2013 te verhogen. Dat moet volgend jaar ruim 1,2 miljard euro opbrengen. Onmiddellijk stelden vergelijkingssites als Independer.nl dat consumenten tot 200 euro kunnen besparen door hun verzekering snel om te zetten van een maand- in een jaarbetaling.

Geld nodig

Weekers kondigde toen al aan dat hij die mogelijkheid ging aanpakken, omdat het geld nodig is voor de begroting van 2013. Met het Verbond van Verzekeraars en andere brancheorganisaties heeft hij nu afspraken gemaakt die het anticiperen op de belastingverhoging moeten verkleinen.

Administratiekosten

Dat neemt niet weg dat het wel nog steeds kan. Als te veel mensen gebruikmaken van het gaatje, laat Weekers via een zogeheten Klein Koninklijk Besluit een naheffing opleggen. De branche is daar bang voor, omdat het veel administratiekosten met zich meebrengt. De branche heeft daarom aan Weekers beloofd om de mogelijkheid om de belastingverhoging te ontwijken, niet actief aan verzekerden mee te delen.

Bron: BNR

Naar overzicht

Anderen bekeken

Meer weten?

Johan Evers

0546-660760
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Assurantiebelasting eerder verhoogd

(1696x gelezen) | assurantiebelasting,verzekeringen,naheffing