Nieuws

Datum: donderdag 18 oktober 2012

Terechte btw-naheffingsaanslag na onttrekking woning aan onderneming

Rechtbank Breda is van oordeel dat terecht btw is nageheven nu een onderneming is ingebracht in een openbare maatschap, waardoor de eerder zakelijk geëtiketteerde woning aan de onderneming is onttrokken.

Btw in aftrek

Het gaat om de volgende casus. Een ondernemer drijft een eenmanszaak. In 2004 is hij begonnen met de bouw van een woning waarvan 10% voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt. De btw die drukt op de bouwkosten heeft hij in aftrek gebracht.

Maatschap met echtgenote

Met terugwerkende kracht tot 1 januari 2005 is hij op 27 september 2005 een maatschap aangegaan met zijn echtgenote. Daarbij brengt hij onder andere het gebruik en genot van de woning in zonder dat daarvoor een afzonderlijke vergoeding wordt overeengekomen. De vraag is of de reeds bij de ondernemer in aftrek gebrachte BTW terecht is nageheven.

Geen btw-ondernemerschap

Rechtbank Breda is van oordeel dit het geval is, omdat de ondernemer niet aannemelijk maakt dat sprake is van een stille maatschap. Aannemelijker is dat de maatschap vanaf de oprichting een openbare maatschap is aangezien als zodanig aan het maatschappelijk verkeer wordt deelgenomen. Het zonder (periodieke) vergoeding ter beschikking stellen van het gebruik en genot van de woning levert daarnaast geen btw-ondernemerschap op.

Bron: Accountancynieuws

Naar overzicht

Meer weten?

Hans Wiersma

050-3166966
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Terechte btw-naheffingsaanslag na onttrekking woning aan onderneming

(1659x gelezen) | btw,naheffingsaanslag,woning,maatschap