Nieuws

Datum: dinsdag 23 oktober 2012

Rode diesel verdwijnt per 1 januari 2013

Rode diesel verdwijnt vanaf 1 januari 2013. Vanaf die datum is alleen hoogbelaste halfzware olie en gasolie (niet voorzien van herkenningsmiddelen) te koop voor verbruik in Nederland. Dit meldt de Douane/Belastingdienst.

Verlaagde accijnstarief vervalt

De afschaffing van rode diesel betekent dat het huidige verlaagde accijnstarief voor rode diesel komt te vervallen. Alle halfzware olie en gasolie wordt met hetzelfde tarief belast. Dit betekent dat er per 1000 liter ongeveer € 182 meer moet worden betaald.

De wijzigingen op een rij:

  • Het accijnstarief voor rode diesel verdwijnt, met uitzondering voor de scheepsvaart
  • In Nederland bestaat vanaf 1 januari 2013 nog 1 tarief voor halfzware en gasolie
  • Het verbod om rode diesel voorhanden te hebben verandert
  • Vier teruggaafregelingen accijns vervallen met ingang van 1 januari 2013.

Overgangsregeling

Er is een overgangsregeling. Wie op 1 januari 2013 om 0.00 uur nog rode diesel in voorraad heeft moet uiterlijk dinsdag 8 januari 2013 aangeven hoeveel rode diesel dit is. Over die hoeveelheid moet u het accijnsverschil betalen. Eindgebruikers hoeven niet bij te betalen, behalve als zij een of meer tanks hebben met een maximuminhoud van meer dan 5000 liter. Na 30 juni 2013 is het niet meer toegestaan om rode diesel in de voorraadtank te hebben.

Alle informatie over het verdwijnen van rode diesel kunt u nalezen in deze nieuwsbrief (pdf) van de Douane/Belastingdienst.

Bron: Douane/Belastingdienst

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Rode diesel verdwijnt per 1 januari 2013

(2163x gelezen) | rode diesel,transport,accijnstarief