Nieuws

Datum: dinsdag 30 oktober 2012

Ondernemersorganisaties gematigd positief over akkoord

Ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland zijn gematigd positief over het gepresenteerde regeerakkoord. Vakbonden FNV en CNV oordelen hard.

Voortvarendheid

"We steunen de voortvarendheid waarmee structurele ingrepen in langslepende dossiers als woningmarkt, zorg, arbeidsmarkt en bestuurlijke herindelingen wordt aangepakt", aldus de ondernemers. Ook zijn de organisaties blij met de inzet voor het topsectorenbeleid.

Middeninkomens

Wel wijzen de ondernemers erop dat de maatregelen op de zorg vooral de middeninkomens treft, wat zorgt voor een nadelig economisch effect. Dit geldt ook voor de beperking van de sociale ondersteuning van de pensioenopbouw.

Onwerkbaar

Verder kunnen de ondernemers zich niet vinden in de voorstellen om verplicht arbeidsgehandicapten aan te nemen. "Dit voorstel is principieel verkeerd en in de praktijk onwerkbaar."

Alternatief

De organisaties stellen binnen de mogelijkheden die het regeerakkoord biedt om in overleg met de vakbonden hiervoor een alternatief te bieden aan het nieuwe kabinet. Ook zullen de werkgevers verder het gesprek willen aangaan met het kabinet en de vakbonden over de arbeidsmarkt en de WW.

Kille tijden    

Vakcentrale FNV stelt in een reactie op het akkoord dat het akkoord leidt tot banenverlies en een verslechtering van de WW en de ontslagbescherming. "Een gevaarlijke combinatie. Het zijn kille tijden", aldus Ton Heerts, voorzitter van de FNV.

Regeerakkoord

"Dit regeerakkoord komt vooral bij de werkenden hard aan. De WW wordt sterk ingeperkt en in combinatie met de verlaging van de ontslagvergoedingen is dat desastreus."

Afwijzen WW-voorstellen

De FNV stelt dan ook de WW-voorstellen af te wijzen. "Het inperken van de WW zal in praktijk betekenen dat mensen al na een paar maanden moeten gaan nadenken over de verkoop van hun huis." De FNV stelt in gesprek te willen gaan met het kabinet en de werkgevers over een verbetering van de ontslagrechtplannen.

Snoeihard

Vakbond CNV stelt dat het regeerakkoord snoeihard oogt. "Het kabinet gaat de komende jaren flink bezuinigen en dat raakt iedereen", zo stelt CNV-voorzitter Jaap Smit in een eerste reactie op het akkoord maandag.

Pijn eerlijk verdelen

Smit stelt niet tegen elke maatregel uit het akkoord te zijn. "Dat heeft geen zin. Voor het CNV is het de vraag of de pijn op een eerlijke manier wordt verdeeld." Smit stelt het te prijzen te vinden dat het kabinet lijkt te kiezen voor hervormingen. "In de aanpak van de crisis pleit het CNV al geruime tijd voor hervormingen in plaats van botte bezuinigingen."

Bron: VNO-NCW /Nu.nl

Naar overzicht

Meer weten?

Johan Evers

0546-660760
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Ondernemersorganisaties gematigd positief over akkoord

(1648x gelezen) | regeerakkoord,ondernemersorganisaties,vakbonden