Nieuws

Datum: dinsdag 16 oktober 2012

Mkb dupe van bankenbelasting

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf worden de dupe van de nieuwe bankenbelasting. Dat zei algemeen directeur Bedrijven Hans Hanegraaf van ABN Amro vrijdag in het Financieele Dagblad.

Kosten doorberekend

Die belasting moet de nationale schatkist jaarlijks 600 miljoen euro opleveren. Hanegraaf verwacht dat de maatregel de bank per jaar ongeveer 100 miljoen euro gaat kosten. Die kosten worden doorberekend. Dat betekent dat het voor bedrijven duurder en moeilijker wordt om te lenen.

Strengere kapitaaleisen

De bankenbelasting is een extra maatregel die Nederland neemt bovenop de nieuwe regels voor banken die de Europese Unie voorschrijft, de Basel 3-eisen. Die bepalen dat banken aan strengere kapitaalseisen moeten voldoen. Volgens Hanegraaf maakt vooral de stapeling van alle nieuwe regels het lastiger om nog kredieten te verstrekken.

Strafheffing

Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW pleitte eerder al voor het afschaffen van de bankenbelasting. "Een soort strafheffing voor banken vanuit de politiek", noemde voorzitter Bernard Wientjes deze maatregel.

Bron: NUzakelijk

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Mkb dupe van bankenbelasting

(1703x gelezen) | bankenbelasting,mkb,kapitaalseisen