Nieuws

Datum: maandag 29 oktober 2012

Inhuren buitenlandse werknemer lastiger

Het inhuren van werknemers van buiten de EU wordt vanaf volgend jaar lastiger voor werkgevers.

Eén jaar geldig

Zo is een tewerkstellingsvergunning voortaan nog maar één jaar geldig en kan een vergunning worden geweigerd als een werkgever in het verleden is veroordeeld voor het overtreden van arbeidswetgeving, zoals de Arbowet.

Wetsvoorstel

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de aangescherpte Wet arbeid vreemdelingen. De wet gaat in als de Tweede en Eerste Kamer met het wetsvoorstel hebben ingestemd.

Voorwaarden aangescherpt

Het kabinet vindt het onwenselijk dat werknemers van buiten de Europese Unie worden aangenomen, terwijl er in Nederland nog een half miljoen mensen met een uitkering zijn die kunnen werken. De voorwaarden voor een vergunning voor buitenlandse werknemer worden daarom aangescherpt.

Marktconform loon

Vanaf volgend jaar verplicht de wet werkgevers marktconform loon te betalen. Als blijkt dat werkgevers in een sector te weinig naar Nederlandse werknemers of werknemers van binnen de Europese Unie zoeken, dan kan de minister voor die sector een quotum vaststellen. Ook kan een werknemer van buiten de Europese Unie straks pas na vijf jaar in Nederland te hebben gewerkt zonder vergunning aan de slag. Nu is dat na drie jaar.

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Naar overzicht

Meer weten?

Hendri Meilink

0523-264785
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Inhuren buitenlandse werknemer lastiger

(1876x gelezen) | buitenlandse werknemers,wetsvoorstel,personeelsbeleid