Nieuws

Datum: maandag 10 september 2012

Wijzigen belastingaangifte gemakkelijker

Het wijzigen van de jaarlijkse belastingaangifte nadat die is ingediend wordt een stuk eenvoudiger. In plaats van een briefwisseling met de Belastingdienst, kan een wijziging in de toekomst met één druk op de knop via een elektronische brievenbus worden doorgegeven.

Duidelijkheid

Goedwillende belastingplichtigen krijgen bovendien binnen drie maanden duidelijkheid over hun aanslag - dat is aanzienlijk sneller dan nu. Voor belastingplichtigen die de fiscus oplichten, wordt de navorderingstermijn echter fors verlengd, van 5 naar 12 jaar.

Voorstellen

Dat zijn drie van de voorstellen die onderdeel uitmaken van de Wijziging van de Algemene wet inzake rijksbelastingen die staatssecretaris Weekers van Financiën vandaag heeft aangeboden voor internetconsultatie. De komende 6 weken kunnen alle belanghebbenden de plannen van commentaar voorzien.

Voorlopige aanslag

In de plannen is verder opgenomen dat de voorlopige aanslag na de aangifte verdwijnt en wordt vervangen door één aanslag, en dat doorgeven van wijzigingen op die aanslag eenvoudiger wordt. Belastingplichtigen kunnen voortaan tot anderhalf jaar na de aangifte via hun eigen belastingdomein de aanslag aanvullen, ofwel soepel herzien. Aanvullingen of kleine wijzigingen hoeven dan niet meer als bezwaar behandeld te worden, wat een hoop bureaucratische rompslomp scheelt.

Eigen berichtenbox

De voorgestelde aanpassingen in de wet ondersteunen het streven om alle belastingbetalers een eigen berichtenbox te geven waarmee met de Belastingdienst gecommuniceerd kan worden. Daarmee verdwijnen miljoenen blauwe enveloppen, en wordt het verkeer tussen burger en Belastingdienst digitaal en een stuk informeler. Voor de toeslagen bestaat deze mogelijkheid al.

Bron: Rijksoverheid

Naar overzicht

Meer weten?

Johan Evers

0546-660760
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Wijzigen belastingaangifte gemakkelijker

(1843x gelezen) | belastingaangifte,wijzigingen,belastingen,voorlopige aanslag