Nieuws

Datum: woensdag 5 september 2012

Ondernemer betaalt verhoging btw voor een deel zelf

De btw-verhoging zal in 2012 voor een deel door de ondernemer worden betaald. In alle consumentensectoren zijn er ondernemers die pas vanaf 2013 prijsverhogingen aan de consument doorvoeren, zo blijkt uit onderzoek van ING Economisch Bureau.

Detailhandel en nonfood

Vooral voor de detailhandel non-food en de bouw lijkt een 1-op-1 doorberekening per 1 oktober uitgesloten. Beiden hebben al last van de lage koopbereidheid en hevige (prijs) concurrentie. Daar komt bij dat de maatregel de concurrentiepositie van nieuwbouwwoningen verder verslechtert.

Uit de markt prijzen

Voor de detailhandel non-food zorgt de invoering tijdens het seizoen dat er wordt ingeteerd op de marge. Direct doorvoeren van het 21% tarief in de prijzen houdt het risico in dat ondernemers zich voor korte termijn uit de markt prijzen.

Niet volledig doorberekenen

Het ING Economisch Bureau verwacht dat ondernemers in de meeste sectoren de btw-verhoging in 2012 nog niet volledig doorberekenen aan hun klanten. Dit is sterk afhankelijk van de sector waarin een ondernemer opereert en zijn financiële uitgangspositie. Om niet in te teren op de marge is een prijsverhoging noodzakelijk, maar gebeurt dit gelijk en volledig of geleidelijk en gedeeltelijk?

Koopbereidheid

Vooral voor nieuwbouwwoningen en andere duurzame goederen is de koopbereidheid op dit moment zo gering dat een prijsstijging potentiële kopers verder afschrikt. Benadrukken dat men tijdelijk tegen het oude tarief blijft verkopen, stemt de klant mogelijk positiever in de laatste maanden van het jaar. Ook stimuleren ondernemers met die maatregel een anticipatie-effect waardoor klanten hun (grote) aankopen naar voren halen om nog van de oude prijs te profiteren.

Alternatieven

Voor ondernemers die goederen of diensten verkopen waar alternatieven voor zijn, of waarvan mensen minder gaan gebruiken als de prijs stijgt, bestaat het risico op omzetverlies. Hiervan is zeker sprake in de bouw, waar bestaande woningen door de btw-verhoging relatief aantrekkelijker zijn geprijsd dan nieuwbouwwoningen.

Zorg

Ook in de zorg treedt dit effect op als de btw-vrijstelling voor alternatieve behandelingen per 1 januari 2013 vervalt en deze behandelingen in een keer een stuk duurder worden.

Rapport

Het volledige rapport van ING Economisch Bureau kunt u hier lezen.

Bron: ING Economisch Bureau

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Ondernemer betaalt verhoging btw voor een deel zelf

(2093x gelezen) | omzetbelasting,btw-verhoging,ING,doorberekenen