Nieuws

Datum: donderdag 20 september 2012

Kabinet schrapt VAR-verklaring

De VAR-verklaring moet worden vervangen en een wettelijke definitie van het het begrip zelfstandige zonder personeel (zzp'er) is daarbij overbodig, concludeert staatssecretaris Frans Weekers van Financiën.

Moeilijk vastleggen

Ondernemerschap laat zich volgens Weekers moeilijk vastleggen in wettelijke regels, "omdat de vormgeving van ondernemingen zeer divers is". De inhoud van het begrip moet volgens de bewindsman blijven meebewegen met de invulling die daar in het maatschappelijk verkeer aan wordt gegeven.

Extreme groei

Mede daardoor voldoet de huidige Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) volgens de staatssecretaris niet meer. De huidige methode heeft "tot een niet voorziene extreme groei van het aantal VAR-aanvragen geleid".

Controleren op misbruik

Daardoor kan de Belastingdienst VAR-aanvragen voor- en achteraf amper nog inhoudelijk controleren op misbruik. Weekers zegt signalen te krijgen dat er op grote schaal misbruik wordt gemaakt van de verklaring.

Webmodule

Om eenduidigheid te vergroten laat Weekers nu een webmodule ontwikkelen waarbij zzp'ers en bedrijven zelf de beoordeling van de arbeidsrelatie kunnen toetsen. "De beoordeling van de Belastingdienst achteraf kan hierdoor vooraf al worden geraadpleegd", aldus Weekers.

Schijnzelfstandigheid

Behalve het scheppen van duidelijkheid moet de module misbruik en 'schijnzelfstandigheid' tegengaan. Het doel van de module is verder om de verantwoordelijkheid bij het bepalen van de arbeidsrelatie meer bij de opdrachtgever te leggen. Dat vergroot volgens Weekers de rechtszekerheid van zzp'ers.

Administratieve rompslomp

In een reactie op de nieuwe plannen van Weekers laat ZZP-platform Myler weten dat de nieuwe webmodule mogelijk tot een enorme administratieve rompslomp gaat leiden voor zzp'ers en opdrachtgevers. Ook vreest men dat het voor opdrachtgevers moeilijker wordt om zzp'ers in te huren. Ook belangenbehartiger ZZP Nederland reageert kritisch op de plannen van Weekers. De vereniging noemt het nieuwe systeem net zo fraudegevoelig als de huidige VAR-regeling.

Bron: Nuzakelijk

Naar overzicht

Anderen bekeken

Meer weten?

Johan Evers

0546-660760
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Kabinet schrapt VAR-verklaring

(2354x gelezen) | VAR-verklaring,zzp'er,webmodule,arbeids