Nieuws

Datum: maandag 17 september 2012

Een adres voor controle btw-identificatienummers

Vanaf 1 oktober 2012 kunt u alleen nog op de website van de Europese Commissie de geldigheid van een btw-identificatienummer controleren. Deze controle is nodig om te kijken of u het nultarief wel terecht toepast bij de levering aan een buitenlandse afnemer.

Btw-identificatienummer

Bij een levering aan een ondernemer die btw-aangifte doet in een andere lidstaat van de Europese Unie mag u het 0%-tarief toepassen. Voorwaarde bij zo'n levering is dat u de goederen daadwerkelijk moet uitvoeren. Daarnaast moet de afnemer over een btw-identificatienummer beschikken in het land waar de goederen naartoe gaan. Het is aan u om dit btw-identificatienummer te controleren. Is dit nummer niet aanwezig dan mag u het nultarief niet toepassen.

Naheffingsaanslag

Als bij controle van uw administratie blijkt dat uw klant geen ondernemer is, krijgt u een naheffingsaanslag. U moet dan alsnog btw betalen over de goederen en diensten die u zonder btw hebt geleverd.

Website Europese Commissie

Op dit moment heeft u de mogelijkheid om dit nummer te controleren bij de Belastingdienst. Vanaf 1 oktober van dit jaar kunt u het btw-nummer alleen nog controleren op de website van de Europese Commissie.

Naam- en adresgegevens

U vult dan het btw-nummer en de lidstaat van de afnemer in en daarnaast uw gegevens. Het programma kijkt dan of deze gegevens kloppen. Naam- en adresgegevens kunt u zo ook controleren. Het resultaat van de controle kunt u ter bevestiging afdrukken of opslaan op uw computer, zodat u bewijs heeft in uw administratie.

Andere bescheiden

Daarnaast dient u nog met andere bescheiden in uw administratie de juistheid van het toepassen van het 0% tarief of de juistheid van het verleggen aan te tonen.

Bron: Belastingdienst

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Een adres voor controle btw-identificatienummers

(1971x gelezen) | btw,btw-identificatienummer,adres,geldigheid controleren