Nieuws

Datum: maandag 24 september 2012

Belastingplan 2013 voor woon-werkverkeer

Het Begrotingsakkoord bevat een aantal maatregelen die zijn uitgewerkt in het Belastingplan 2013, waaronder de fiscale behandeling van het woon-werkverkeer.

Woon-werkverkeer

Reiskosten gemaakt voor woon-werkverkeer kunnen vanaf 2013 niet langer onbelast vergoed worden. Wel kan de werkgever er voor kiezen de werknemer een deel van de kosten te vergoeden uit de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Zakelijke reizen, niet zijnde woon-werkverkeer, kunnen onverminderd onbelast vergoed worden.

Zakelijke onbelaste rit

Voor loodgieters, wijkverpleegkundigen en andere ambulante werknemers geldt dat het merendeel van de reizen naar de werkplek wordt aangemerkt als een zakelijke en dus onbelaste rit. Pas als langer dan een jaar naar dezelfde werkplek wordt gereisd, is sprake van woon-werkverkeer.

Vast werkadres

De reis naar de vaste werkgever wordt gezien als woon-werkverkeer, en wordt dus belast. Werkgever en werknemer bepalen samen wat als vast werkadres wordt aangemerkt. Ritjes naar dat vaste werkadres komen niet in aanmerking voor een onbelaste reiskostenvergoeding. Meerdere adressen van de werkgever kunnen aangemerkt worden als vast werkadres.

Regelmatige basis gereisd
Ook is sprake van woon-werkverkeer als op regelmatige basis wordt gereisd tussen de woning en een werkplaats waar in belangrijke mate werkzaamheden worden verricht. Dat kan dus een ander werkadres zijn dan die welke tussen werkgever en werknemer zijn overeengekomen.

Openbaar vervoerabonnement

Voor zzp'ers geldt dat reizen naar opdrachtgevers gelden als zakelijke kilometers, tenzij langer dan een jaar naar dezelfde werkplek gereisd wordt. Voor leaserijders en voor houders van openbaar vervoerabonnementen is overgangsrecht vastgesteld overeenkomstig het Begrotingsakkoord 2013.

Bron: Ministerie van Financiën

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Belastingplan 2013 voor woon-werkverkeer

(1811x gelezen) | woon-werkverkeer,Belastingplan 2013,zakelijke reizen