Nieuws

Datum: maandag 27 augustus 2012

Rechtbank zet streep door naheffingsaanslag op basis van vermoeden

Het vermoeden van de Belastingdienst dat een ondernemer de btw op een valse factuur heeft afgetrokken, is volgens Hof Den Haag onvoldoende reden om een navorderingsaanslag op te leggen.

Opleggers

De hofuitspraak volgt op een zaak waarin een bv die handelde in vrachtwagentrucks en opleggers een aantal opleggers had gekocht van twee andere bv's. Deze leveranciers brachten daarbij btw in rekening aan de bv. De bv trok de btw af, maar de leveranciers droegen de btw niet af.

Naheffingsaanslag

De FIOD-EDC deed onderzoek en concludeerde dat de facturen van de twee leveranciers vermoedelijk vals waren. Daarop legde de inspecteur de bv een naheffingsaanslag omzetbelasting op om de afgetrokken voorbelasting op die facturen na te heffen. Het Hof vond het vermoeden van de valsheid van de facturen onvoldoende reden voor het opleggen van een naheffingsaanslag.

Niet aanemelijk maken

Daarnaast kon de inspecteur niet aannemelijk maken dat de opleggers waren geleverd door andere ondernemers dan degenen die op de facturen stonden. Verder hoefde de bv niet te beseffen dat de facturen niet correct waren, laat staan dat zij op de hoogte zou moeten zijn van de fraude.

Vermijden beroepsprocedure

Het hof vernietigde daarom de naheffingsaanslag. De inspecteur moest bovendien een hogere proceskostenvergoeding betalen dan normaal. Hij had namelijk de bv op hoge kosten gejaagd ondanks het feit dat de bv had aangedrongen om een oplossing te vinden en een beroepsprocedure te vermijden.

Bron: Taxence

Naar overzicht

Meer weten?

Johan Evers

0546-660760
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Rechtbank zet streep door naheffingsaanslag op basis van vermoeden

(1892x gelezen) | belastingdienst,naheffingsaanslag,vermoeden,uitspraak rechtbank