Nieuws

Datum: donderdag 5 juli 2012

Tweede Kamer houdt vast aan forensentaks

De vijf partijen van het Kunduz-akkoord hebben vandaag tegen een voorstel van de PvdA gestemd om de omstreden forensentaks te schrappen uit de begroting voor 2013.

Alternatief PvdA

Ze deden dat, terwijl vier van de vijf partijen zelf ook tegen de afschaffing van de belastingvrije reiskostenvergoeding zijn. De PvdA, die fel tegen de taks is gekant, had een alternatief bedacht dat ook minimaal 1,3 miljard euro moet opbrengen voor de schatkist.

Vasthouden aan taks

Maar VVD, CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie stemden tegen die motie. Ze hebben bij het Kunduzakkoord afgesproken in elk geval tot de formatie van een nieuw kabinet vast te houden aan de forensentaks. Het extra belasten van mensen met een reiskostenvergoeding levert de schatkist volgens het akkoord ruim 1,3 miljard euro op.

Maatregel wijzigen of terugdraaien

Desondanks hebben vier van de vijf partijen al gezegd dat ze de maatregel willen wijzigen of helemaal terugdraaien, zoals de VVD voorstelt in het verkiezingsprogramma dat vrijdag uitkomt. Alleen D66 staat nog achter de forensentaks. Maar behalve de PvdA stemden alleen de SP en voormalig PVV'er Hero Brinkman voor het alternatief.

Koopkrachtverlies

De maatregel uit het akkoord zorgt voor forensen voor een extra koopkrachtverlies van 1,5 procent.

Bron: ANP/Novum

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Tweede Kamer houdt vast aan forensentaks

(1691x gelezen) | kilometervergoeding,reiskostenvergoeding,forensentaks