Nieuws

Datum: donderdag 19 juli 2012

Erfgenamen huis betaalden teveel erfbelasting

Nabestaanden die in 2010 en 2011 een huis erfden, hebben waarschijnlijk te veel erfbelasting betaald. De manier waarop de Belastingdienst bij hen de erftaks in rekening bracht, is strijdig met Europese regels.

Uitspraak rechtbank Haarlem

Dit zeggen fiscalisten en notarissen na een uitspraak van rechtbank Haarlem aldus De Telegraaf. Zij denken dat meer mensen met dit vonnis in de hand succesvol bezwaar kunnen maken tegen de aanslag erfbelasting, als deze nog niet definitief is. Het gaat naar verluidt al snel om een paar duizend mensen.

Woz-beschikking

In 2010 is de wijze waarop nabestaanden aftikken voor de erfbelasting op huizen veranderd. Om alles makkelijker te maken, wordt sindsdien teruggegrepen op de woz-beschikking die gemeentes aan het begin van elk jaar versturen.

Waardedaling

Het probleem is dat de beschikking verwijst naar de woz-waarde van een jaar eerder. Als iemand in 2011 overleed, dan moet een nabestaande afrekenen over de woz-peildatum van 1 januari 2010. Maar zo profiteert de erfgenaam niet van aanzienlijke waardedalingen van huizen sinds die tijd.

Onrechtvaardig

Nabestaanden vonden dit onrechtvaardig. Daarom paste de Tweede Kamer eind vorig jaar de wet aan. Nederlanders die in 2012 een huis erven, mogen ook wachten op de beschikking waarop de woz-waarde van 1 januari 2012 staat.

Rechter

Maar erfgenamen die een huis in 2011 en 2010 in bezit erfden, hebben niets aan de wetswijziging. Twee zussen, hun vader overleed in 2010, waren het hier mee oneens en stapten naar de rechter. Zij liepen een waardedaling van 77.500 euro mis.

Buitensporige last

De aanslag erfbelasting viel hierdoor 3.836 euro per persoon hoger uit. De rechter vond dit een te zware last. Die oordeelde dat de werkwijze van de fiscus in ging tegen het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens. Daarin staat onder meer dat belastingheffing niet mag leiden tot een buitensporige last.

In beroep

De Belastingdienst gaat in beroep tegen de uitspraak. "De wetswijziging geldt niet voor overlijdens in 2010 en 2011", aldus een woordvoerd

Bron: De Telegraaf

Naar overzicht

Verwante artikelen

Meer weten?

Henry Fraterman

0548-537470
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Erfgenamen huis betaalden teveel erfbelasting

(2207x gelezen) | belastingdienst,woz-beschikking,erfbelasting,erven huis