Nieuws

Datum: woensdag 11 juli 2012

AOW-leeftijd omhoog naar 67

De AOW-leeftijd gaat omhoog naar 67 jaar. De Eerste Kamer is daarmee akkoord gegaan. Het verhogen van de pensioenleeftijd gaat in stappen.

Lenteakkoord

De Kamer stemde de afgelopen nacht in met de plannen om volgend jaar te beginnen met het verhogen van de AOW-leeftijd, zoals VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie in hun Lenteakkoord hebben afgesproken.

Instemming

Van te voren werd al gerekend op instemming met een wetsvoorstel van minister Henk Kamp van Sociale Zaken, omdat de vijf partijen van het Lenteakkoord een meerderheid hebben in de Senaat. Ook de SGP stemde in met de plannen.

Kamp: doorbraak

Kamp sprak na afloop van de stemmingen op de laatste vergaderdag voor het zomerreces van 'een doorbraak' en 'een historisch besluit'. Volgens hem is een hogere AOW-leeftijd van belang om de oudedagsvoorziening met de vergrijzing voor volgende generaties betaalbaar te houden.

Pensioenleeftijd

Door aanname van het wetsvoorstel van Kamp gaat de AOW-leeftijd van 65 jaar in 2013, 2014 en 2015 steeds met 1 maand omhoog. In de jaren 2016, 2017 en 2018 stijgt de pensioenleeftijd met 2 maanden en in 2019 met 3 maanden. In dat jaar is de AOW-leeftijd dus 66 jaar. In 2023 wordt dat 67 jaar.

Overgangsmaatregel

Op verzoek van GroenLinks-Senator Tof Thissen zegde de minister nog toe te onderzoeken of een betere overgangsmaatregel nodig is voor ouderen, voor wie het moeilijk is om een maand later uitkering van de AOW op te vangen. Ouderenbond ANBO zei zich ook zorgen te maken om ouderen met een smalle beurs door aanname van het wetsvoorstel van Kamp.

Vergrijzing

De PVV, SP en 50Plus vinden een hogere AOW-leeftijd nu niet nodig. Ook de PvdA stemde tegen. Volgens de sociaaldemocraten moet wel de pensioenleeftijd omhoog met de vergrijzing, maar moeten ouderen meer tijd krijgen om zich voor te bereiden.

Teleurgesteld

PvdA-Senator Han Noten verweet Kamp zomaar te breken met het pensioenakkoord waarover lang was onderhandeld met werkgevers en vakbonden en waarin de AOW-leeftijd in 2020 een eerste stap van 65 naar 66 jaar maakte. De vakcentrales FNV, CNV en MHP reageerden na de stemmingen ook teleurgesteld dat hun akkoord 'terzijde is geschoven' door de politiek.

Bron: BNR

Naar overzicht

Anderen bekeken

Deel op:

De Jong en Laan - AOW-leeftijd omhoog naar 67

(2023x gelezen) | personeel,pensioenleeftijd,aow