Nieuws

Datum: vrijdag 22 juni 2012

Zzp'ers krijgen gelijke bescherming tegen arbeidsrisico's

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) die op dezelfde arbeidsplaats als andere werkenden zoals ‘gewone’ werknemers werken, genieten voortaan hetzelfde beschermingsniveau van veilig en gezond werken als werknemers in loondienst.

Het besluit

Hierdoor worden bijvoorbeeld maatregelen op de bouwplaats om lichamelijke belasting te verminderen voor zzp'ers en werknemers gelijk. Het besluit van staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hierover is op 21 juni 2012 gepubliceerd in Staatsblad 270. Het besluit is vanaf 1 juli 2012 van kracht.

Zelfstandigen en arbeidsomstandigheden

De Krom neemt hiermee een advies over van de Sociaal Economische Raad (SER) over zelfstandigen en arbeidsomstandigheden. De gelijkstelling maakt tegelijkertijd het handhaven van Arboregels eenvoudiger en beter. Voor zelfstandigen die alleen werken golden al regels ter bescherming tegen ernstige risico's. Daar verandert niets aan.

Plaatsonafhankelijk werken

Ook het werken in een internetcafé of een andere plek dan bij de werkgever of thuis, wordt voortaan gemakkelijker. De Arboregels voor dit zogenoemde plaatsonafhankelijke werken worden verlicht. De soepeler eisen golden al bij de werknemer thuis, maar gelden nu ook voor het werken op andere plekken buiten het bedrijf, zoals bijvoorbeeld in een (internet)café of bij een klant. Zo is de werkgever bijvoorbeeld niet meer verantwoordelijk dat de afzuiging werkt in de trein waarin de werknemer zijn werk verricht. Dit betekent minder kosten, minder administratieve lasten en minder regels voor werkgevers.

Bron: Accountancynieuws

Naar overzicht

Anderen bekeken

Meer weten?

Hendri Meilink

0523-264785
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Zzpers krijgen gelijke bescherming tegen arbeidsrisico

(36025x gelezen) | personeelsadvies,zzp'er,arbovoorzieningen,arbowet